Ornitho-nieuws houdt u op de hoogte van wat er zich actueel buiten afspeelt in de vogelwereld.

U wordt elke week geattendeerd op opvallend vogelgedrag, vogels die net aankomen of vertrekken, zijn gaan zingen enz.
Ook andere opvallende zaken in de vogelwereld worden voor het voetlicht gebracht. Het gaat daarbij niet om zeldzaamheden maar juist om alledaagse zaken en algemene vogels die, u als u de deur uitstapt om een ommetje te maken, ook zelf kunt horen en zien.

Het moeten eye-openers zijn die het voor u net weer wat makkelijker maken de vogels om ons heen te leren kennen.

Geef u ook op voor het (gratis) Ornitho Nieuws en blijf op de hoogte van hetgeen ik zoal buiten zie, hoor en beleef en wat me verder opvalt aan bijzondere weetjes en nieuws.

Hieronder vindt u het meest recente exemplaar: Bosuildrama in onze achtertuin.
van 21 mei 2016

Deze keer een uitzonderlijke Ornithonieuws. Een speciale editie over wat ons de afgelopen weken in onze tuin is overkomen, lees en kijk maar mee! Neem er de tijd voor, open de foto’s van deze prachtige bosuil serie, geniet en beleef het mee!

NESTKAST BEWOONT OF NIET?
Het hele voorjaar waren we in gespannen afwachting van wat er zich in de bosuil nestkast in onze tuin zou afspelen. Kauwtjes hamerden met hun snavel chagrijnig op het dak van de dak van de kast en keken wel maar durfden niet naar binnen te gaan. Onze eekhoorns deden af en toe ook net of de kast van hen was maar echt naar binnen durfden ze niet. De bosuilen joelden in februari en maart maar daarna werd het stil. Zat het paartje opnieuw in de kast en zouden er jongen uitkomen? Op zaterdag  9 april werden we gebeld door de buurvrouw die goed zicht heeft op de nestkastopening. “Ik zie een jong”, riep ze enthousiast uit.” hij zit in de opening en kijkt naar buiten”! telscoop in stelling gebracht en zie het resultaat!

JONG IN OPENING
We gaan half april op vakantie maar door het koude weer komen we een week eerdere thuis dan gepland. Op zondag 24 april  doen ’s morgens de gordijnen open en er zit een jonge bosuil halverwege de berkenboom hulpeloos om zich heen te kijken. Hij laat zich uitgebreid fotograferen en is niet echt heel alert. We zien we hem even later al fladderend en klauterend het hoger op zoeken!
www.nicodehaan.nl/..

JONG IN BERKENBOOM
Ik kijk nog eens goed in de buurt van de kast en ontdek nog drie jongen, als lichtgevende donzen pluizebollen boven in de coniferen naast de kast. Hoera, vier jongen dit jaar, zomaar uit “onze “ kast, we zijn helemaal trots.
www.nicodehaan.nl/..

JONGEN IN CONIFEREN
De volgende ochtend, op maandag 25 april doen we opnieuw een ontdekking! Naast onze violen op het terras zit ons jongste bosuil kind. Het is een plaatje, maar het voorspelt niet veel goeds. Een bosuil kuiken hoort hoog in de boom te zitten en niet laag bij de grond. Els maakt met haar IPhone een foto die zelfs het Algemeen dagblad haalt: Jonge bosuil “knielt” naast een bak violen!
www.nicodehaan.nl/..

BOSUILKUIKEN NAAST EEN BAK VIOLEN.
Een paar uur later zien we het bosuil kuiken hollend onder de taxusbomen verdwijnen. Vliegen gaat nog niet en in de loop van de dag klimt onze bosuil steeds hoger. Zijn broertjes en zusjes zitten helemaal bovenin dezelfde boom dus hebben we hoop dat het goedkomt. ’s Avonds zien we de vier jonge bosuilen door onze notenboom klauteren.
www.nicodehaan.nl/..

JONGE BOSUILEN IN DE NOTENBOOM BIJ NACHT
Er volgt een koude nacht met heel veel regen. Als we de volgende dag, op dinsdag 26 april, de gordijnen open doen worden we, vanaf de leuning van onze terrasstoel, aangestaard door onze bosuil baby, totaal verregend, ziet er niet uit. Els haar hart breekt, je zou hem zo onder de föhn zetten!
www.nicodehaan.nl/..

JONGE NATTE BOSUIL OP STOEL.
Geduldig laat het jonge uiltje zich opdrogen en krijgt even later bezoek van een eekhoorn. Els ziet hoe de eekhoorn op de stoel naar boven klautert en zowaar even snuffelt aan de pootjes van het bosuiltje. Beiden kijken elkaar een moment verbaasd aan en Els is nog verbaasder! Nog snel weet ze met haar IPhone het bosuiltje en de eekhoorn vast te leggen, allebei nog net in de zon.
www.nicodehaan.nl/..

BOSUILTJE EN EEHHOORN.
Net als op de dagen ervoor zoekt onze jonge bosuil in de loop van de dag een plekje op in de dekking. Vliegen gaat nog niet dus rent hij onbeholpen over het gazon, klautert over de beek en daarna in een taxus of conifeer naar boven om de nacht af te wachten. Ik zien dat ook deze jongste bosuil nog regelmatig muizen krijgt van de oudervogels
www.nicodehaan.nl/..

JONGE BOSUIL IN CONIFEER.
De oudervogels voeren zich suf en werken keihard om alle vier jongen groot te brengen. Zelf komen ze aan eten nauwelijks toe en daarom besluiten ze tot onorthodoxe maatregelen. Ze verstoppen zich in de notenboom of in de parapluboom bij onze vijvers en hebben zo goed uitzicht op de vette groene kikkers die zich in het zonnetje koesteren. Els was de eerste die het zag: op klaarlichte dag, terwijl het echte nachtjagers zijn, laten ze zich naar beneden vallen, grissen een groene kikker van de oever en verdwijnen, luid uitgescholden door een sliert tuinvogels, in de coniferen! Wat een sensatie, nooit eerder gezien en vertoond! Af en toe mislukt het en zo heb ik ook een verbouwereerde bosuil op de rand van een drinkbak in onze vijver gefotografeerd! Een kletsnatte bosuilenkop heb ik ook voor u, nog maar net bekomen van de kikkerjacht! Bovendien hebben we iets heel uitzonderlijks vastgelegd, nog niet eerder gebeurt denk ik. De bosuil moet zich invetten na zijn plonspartij. U ziet hoe de bosuil zijn vleugels opent en hoe de vetklier bij de stuit, als een klein tuutje parmantig uitsteekt, zodat de bosuil met zijn snavel het vet er uit kan knijpen! Heel bijzonder!
www.nicodehaan.nl/..

NATTE BOSUILOUDERS
Een paar uur later is ons uiltje al weer opgedroogd in het zonnetje en hoog in de boom geklauterd, komt het dan toch nog goed?
www.nicodehaan.nl/..

OPGEDROOGD JONG
Maar dan gaat het mis! De drie andere jongen zijn inmiddels zo groot dat ze redelijk kunnen vliegen en hun ouders kunnen volgen bij de jacht. Ze gaan honderd meter verderop, hoog in de laan van het Witte Hek, bedelen om voer. De ouders vliegen af en aan en vergeten de “minkukel” die niet kan vliegen en al bedelend en wanhopig roepend achterblijft in onze tuin. Na een lang koude regenachtige nacht ligt ’s morgens, op maandag 3 mei,  geheel symbolisch, ”ons” jonge bosuiltje, waar we echt heel erg aan gehecht waren geraakt, dood tussen de vergeet-me-nietjes! Ik heb nog zoiets van: “Ja, dat is de natuur, die is hard en alleen de sterksten overleven”! Maar Els is echt heel verdrietig, vraagt zich af of we dit uiltje toch niet hadden kunnen redden. Voor mij een bewijs dat de “zorgklier” bij vrouwen toch veel beter ontwikkeld is dan bij mannen!
www.nicodehaan.nl/..

DOOD JONG BOSUILTJE.
De drie andere jonge bosuilen groeien voorspoedig op. Ik hoop dat ze straks, als onze notenboom weer in het blad zit, weer in onze tuin komen slapen. Regelmatig zit de oude bosuil nog in de dakplantaan, klaar voor de kikkerjacht. Hoe het verder gaat? We houden u op de hoogte!
www.nicodehaan.nl/..

OrnithoNieuws-lezers SCHRIJVEN: