Ornitho-nieuws houdt u op de hoogte van wat er zich actueel buiten afspeelt in de vogelwereld.

U wordt elke week geattendeerd op opvallend vogelgedrag, vogels die net aankomen of vertrekken, zijn gaan zingen enz.
Ook andere opvallende zaken in de vogelwereld worden voor het voetlicht gebracht. Het gaat daarbij niet om zeldzaamheden maar juist om alledaagse zaken en algemene vogels die, u als u de deur uitstapt om een ommetje te maken, ook zelf kunt horen en zien.

Het moeten eye-openers zijn die het voor u net weer wat makkelijker maken de vogels om ons heen te leren kennen.

Geef u ook op voor het (gratis) Ornitho Nieuws en blijf op de hoogte van hetgeen ik zoal buiten zie, hoor en beleef en wat me verder opvalt aan bijzondere weetjes en nieuws.

Hieronder vindt u het meest recente exemplaar: boven ons hoofd
van 14 juni 2019

Woensdag 29 mei
PRACHTIGE ZEEAREND BOVEN ONS HOOFD.
De IJsselexcursies kondig ik altijd aan als (vis- of zeearend excursie) maar zoals u ziet wel tussen haakjes, want garanties worden niet gegeven! Toch lukt het elke keer wel een van deze twee imposante arenden te zien. Alleen deze keer leek het alsof we genoegen moesten nemen met een jonge zeearend, zo ver weg dat we maar met een paar deelnemers deze waarneming konden delen. Nu waren we al wel tevreden gesteld met een prachtige vliegshow van een slechtvalk tegen het stads decor van Kampen, een bijna doorschijnende bruine kiekendiefman boven ons hoofd en toen we onze zeearend ambities al bijna hadden opgegeven gebeurde het toch nog! Ter hoogte van Wilsum zweefde, voor iedereen zichtbaar een prachtige volwassenzeearend over. Enorme spanwijdte van de vleugels, een helder witte staart, wat een feestje. We kwamen die dag op 73 soorten, eentje meer dan we ‘s morgens hadden voorspeld! Martin Kloosterman stuurde een prachtige serie foto’s, kunt u mooi meegenieten!
www.nicodehaan.nl/..

Donderdag 30 mei
VOOR ONZE BOSUIL GEEN RAMADAN!
In het vorige Ornithonieuws heeft u al gezien hoe onze bosuil er met een eekhoorn vandaar ging. Maar waarom slaapt onze bosuil maar twee meter boven de grond? Voor de meeste bosuilen is het hele jaar ramadan. Ze jagen immers alleen ’s nachts. Tussen zonsopgang en ondergang wordt er alleen maar geslapen en niet gegeten en gedronken. Maar onze bosuil, die al jaren in onze tuin woont, heeft daar dus wat op gevonden. Zodra het blad aan de boom komt verplaatst hij zijn “slaapplek” van de top van een hoge fijnspar naar een lage esdoorn van nog geen twee meter hoog. Bovendien staat die esdoorn dicht bij onze vijver. Zo af en toe zien laat de uil zich als een duveltje uit een doosje naar beneden vallen om daar een kikker of een onnozele jonge mees of merel weg te grissen om direct daarna, onder veel gescheld van de andere tuinvogels, weer snel terug te keren naar zijn uitvalbasis. Wellicht heeft dit allemaal te maken met de korte zomernachten. Het is immers maar heel kort echt donker, de hongerige magen van de jonge uilen moeten worden gevuld en voor je het weet zit je ’s morgens zelf met een lege maag in je slaapboom. Door vanuit deze lage uitval positie de overrompelingstaktiek toe te passen kan onze bosuil niet alleen ’s nachts maar overdag ook jagen. Regelmatig zit hij dan ook uit te hijgen van een jachtaanval, zomaar op klaarlichte dag in onze rododendron, kijk maar..!
www.nicodehaan.nl/..

Wij zijn overigens niet de enige die spectaculaire bosuil avonturen meemaken: zie onder!
Beste Nico,
Na je belevenissen van de Bosuil en de Eekhoorn wil ik je deze foto niet onthouden.
Onze Bosuil heeft hier dit jaar gebroed maar werd constant lastig gevallen door een koppel Nijlganzen.
Ze hadden vlak voor het uitvliegen van de uilskuikens het lef om bij de kuikens in de kast te zitten. Iets wat door ma of pa Bosuil niet werd gepikt.
Vriendelijke groet,
Johan Kieft
IVN Leiden
www.nicodehaan.nl/..

GROENE STOEPSPECHT.
Groen spechten zijn fijnproevers. Ze peuteren met hun lang tong de miertjes uit het gazon en sinds kort hebben ze ook ons terras ontdekt. Ze hippen vrolijk rond op de tegels en weten uit de kleinste kiertjes nog mieren omhoog te halen. Ik zat toch op de bank met de fototoestel bij de hand, dus alsjeblieft: een echte groene stoepspecht!
www.nicodehaan.nl/..

OrnithoNieuws-lezers SCHRIJVEN: