Ornitho-nieuws houdt u op de hoogte van wat er zich actueel buiten afspeelt in de vogelwereld.

U wordt elke week geattendeerd op opvallend vogelgedrag, vogels die net aankomen of vertrekken, zijn gaan zingen enz.
Ook andere opvallende zaken in de vogelwereld worden voor het voetlicht gebracht. Het gaat daarbij niet om zeldzaamheden maar juist om alledaagse zaken en algemene vogels die, u als u de deur uitstapt om een ommetje te maken, ook zelf kunt horen en zien.

Het moeten eye-openers zijn die het voor u net weer wat makkelijker maken de vogels om ons heen te leren kennen.

Geef u ook op voor het (gratis) Ornitho Nieuws en blijf op de hoogte van hetgeen ik zoal buiten zie, hoor en beleef en wat me verder opvalt aan bijzondere weetjes en nieuws.

Hieronder vindt u het meest recente exemplaar: Fitis kweelt ons in katzwijm
van 15 april 2017

- Lepelaarsfeest in Blauwe Kamer.
- Vloggende Vogels zeer in trek.
- Hallucinerende geluiden boven nationaal park Hoge Veluwe
- Fitis kweelt ons in katzwijm
- Bosuilen uit de kast
- Griend, eiland voor vogels


Woensdag 29 maart
LEPELAARSFEEST IN BLAUWE KAMER.
Voor Vogelbescherming op pad om filmopnamen te maken in de Blauwe Kamer. Vanaf het restaurant lopen we in een kwartiertje naar een grote vogelkijkhut die uitzicht biedt op een echte oud Hollandse moerasvogelkolonie. Blauwe reigers, aalscholvers en lepelaars broeden hier door elkaar heen en er valt altijd wat te zien. Het leuke is dat de lepelaars in het ondiepe water voor de hut niet alleen voedsel zoeken maar ook badderen. De een steekt de ander aan en met drie, vier vogels tegelijk spetteren ze van zich af. Af en toe scheurt er dan en ijsvogel voor de hut langs of laat de havik, die broedt op de aangrenzende Grebbenberg, zich even zien. Dus koffiekan en brood mee en lekker een dagje genieten in deze schuilhut! Rij via Wageningen want in Ouwehand arriveren de komende week een paar panda’s en dat  schijnt in Rhenen voor opstoppingen te zorgen!
www.nicodehaan.nl/..

Zaterdag 1 april
VLOGGENDE VOGELS ZEER IN TREK.
Meer dan duizend Ornitholezers hebben mijn vloggende vogels bekeken op internet.  Nou zou het natuurlijk ook heel spectaculair zijn geweest en zelf had ik dat ook wel heel graag gezien! Iedereen die doorklikte kreeg een grijs sneeuwscherm te zien en de mededeling dat, vanwege de datum, de site niet on line kon gaan. Heel jammer.  De eerste van de vierde maand zorgt elk jaar weer voor dit soort hinderlijke problemen, mijn oprechte excuses daarvoor!

Zaterdag 1 april
HALLUCINERENDE GELUIDEN BOVEN NATIONAAL PARK HOGE VELUWE
Met een groep van dertig vrijwilligers, die bij ons VogelkijkCentrum gezamenlijk de cursus Vogelzang volgen, ging ik samen op excursie in het nationaal Park de Hoge Veluwe. Tjiftjaf, fitis en zwartkop wisselden elkaar af. De boomleeuwerik “lululuude” uit volle borst en een geelgorspaar lied zich uitgebreid bewonderen. Alle Nederlandse vogelgeluiden zijn voor mij zo langzamerhand “piece of cake”  maar na een half uurtje lopen hoorden we een geluid dat ik echt niet thuis kon brengen. Het gonsde hoog door het hele bos en leek sterk op het geluid van net uitgevlogen roepende jonge spreeuwen, maar dat is rond deze tijd van het jaar geen optie. Verrekijker erbij en toen was het raadsel al snel opgelost. Het waren honderden zingende kepen die op het punt stonden weer te vertrekken naar Scandinavië. Bij koperwieken en sijsjes heb ik die vroege voorjaarszang (community singing) wel vaker gehoord maar de keep had ik tot nu toe alleen maar “cheep” horen roepen. Die zingende kepen hadden een beetje een hallucinerende invloed op mij,  een zinderend geluidsdeken overspande het eikenberkenbos, heel bijzonder. Op de terugweg nog even gestopt in een fotohut, kijk maar mee!
www.nicodehaan.nl/..

Dinsdag 4 april
FITIS KWEELT ONS IN KATZWIJM
Het leuke van vogels kijken met Hans Dorrestijn is dat hij van alle vogels blij wordt, maar dat de kleine zangers hem helemaal in vervoering brengen. We zwerven door de Amsterdamse Waterleidingduinen en begluren vanuit een schuilhut een groepje kuifeenden, een paartje krakeenden en een stel wintertalingen. Als we de hut uitkomen worden we toegezongen door een zeer uitbundig kwelende fitis, goed zichtbaar in het topje van een hoge berk. We verbazen ons erover dat je, vers gearriveerd uit Afrika na vijf duizend kilometer vliegen, al direct in staat bent zo uitbundig te zingen. Na een kwartiertje “fitisgenieten” met veel “oohs” en “aahs’ moeten we weer verder, maar als het aan Hans lag waren we gewoon de hele dag blijven staan! Toch wel een beetje gek,  twee grote mannen die in katzwijm vallen van een heel klein groengeel zangvogeltje!
www.nicodehaan.nl/..

Donderdag 6 april
BOSUILEN UIT DE KAST.
Omdat we in onze bosuilkast nog geen webcam hebben verstopt blijft, wat zich afspeelt in deze kast, heel lang een mysterie en dat vinden we leuk! Wij moeten het doen met de waarnemingen in de schemering. Zo vliegt pa al weken lang voordat hij ’s avonds gaat jagen naar onze notenboom om daar zijn veren even lekker uit te schudden. De stevige kale takken bieden en prima landingplaats en soms zagen we zelfs man en vrouw samen kroelen en knuffelen voordat ze op jacht gingen. Maar ook overdag laten ze zich soms horen en deze week hoorde ik het zachte gejoel van pa met als antwoord het “klewiek” van ma uit onze twee taxusbomen die dicht bij elkaar in onze tuin staan. Conclusie: in de nestkast is het zo vol met grote jongen dat ma ook buiten de deur gaat slapen! Nu maar afwachten of onze bosuilwijsheid klopt en de jongen een dezer dagen uit de kast komen! Hierbij alvast een foto van vorig jaar!
www.nicodehaan.nl/..

OrnithoNieuws-lezers SCHRIJVEN:

Hi,
Ik heb jou email adres gekregen van een vriend. Vandaag 04-04-2017 in de omgeving van Leusden langs de fiets pad kwam in deze eenden paar tegen.
Ik twijfel naar de soort, mandarijneend? Ik heb de foto’s met mijn telefoon genomen, jammer dat ik mijn reflex toestel niet bij.
Volgens mijn vriend weet jij welke soort eend dat is.
Met vriendelijke groet,
Joav Asscher, 
www.nicodehaan.nl/..

Nico: het is geen manderijn eend maar een carolina eend, allebei zijn ze ontsnapt uit gevangenschap en weten zich aardig in het wild te handhaven!


Hallo Nico nico
Hieronder nog wat linkjes
over onderwerpen waar we het over gehad hebben en waar je Orntholezers vast wel blij mee zijn !

https://itunes.apple.com/nl/app/tjilp!-vogelzang-uit-west/id373561269?mt=8
de app tjilp (o.a voor iphone)

www.thijsvanvuure.nl/
(brilliant! - vervogelhuis)

donaldkroodsma.com/..#birdinginterview
een boeiende man, heeft ook mooie boeken geschreven over vogelzang
kijk en luister vooral even bij de laatste alinea van "Songbirds Have Two Voice Boxes"
bijna onderaan de pagina
groet!
Douwe Harder.


Hallo Nico,
Wij zijn vogelaars in ontwikkeling. Kreeg CD box vroege vogelzang aanbevolen door medecursist van IVN. Wat is de levertijd en is deze evt. elders verkrijgbaar. Heb uw boek Vogels kijken is geluk ook.
Graag uw reactie.
Mvg
Elly

Nico: Ga naar www.vogelkijkcentrum.nl/.. en het komt helemaal goed! Met een paar dagen in huis!


Goedemiddag,
Bij ons in Heemstede afgelopen tijd een paar keer het volgende tafereel meegemaakt:
een buizerd cirkelt op grote hoogte en waarschijnlijk op jacht.
Een aantal meeuwen is hier niet blij mee en probeert (samenwerkend) de buizerd te verjagen door vliegbewegingen en verbaal..
Mijn vraag is wat is dit voor gedrag? Een meeuw staat volgens mij niet op het menu van een buizerd? Of verstoort de buizerd de "jacht" / fourageren van de meeuwen of vinden ze hem/haar gewoon niet aardig?
Groet Patrick

Nico: dat laatste, bovendien is een buizerd heus wel in staat een jonge meeuw die nog niet kan vliegen te verschalken!


Hallo Nico,
Ik heb nu een heel bijzondere vogel in mijn tuin en kan hem niet thuisbrengen? Weet jij meer?
Hans Pieper.

www.nicodehaan.nl/..

Het is een merel met witte veren . Leucisme wordt dat genoemd, zie ook :
https://www.google.nl/search?tbm=isch&q=leucistische%2Bmerel