Ornitho-nieuws houdt u op de hoogte van wat er zich actueel buiten afspeelt in de vogelwereld.

U wordt elke week geattendeerd op opvallend vogelgedrag, vogels die net aankomen of vertrekken, zijn gaan zingen enz.
Ook andere opvallende zaken in de vogelwereld worden voor het voetlicht gebracht. Het gaat daarbij niet om zeldzaamheden maar juist om alledaagse zaken en algemene vogels die, u als u de deur uitstapt om een ommetje te maken, ook zelf kunt horen en zien.

Het moeten eye-openers zijn die het voor u net weer wat makkelijker maken de vogels om ons heen te leren kennen.

Geef u ook op voor het (gratis) Ornitho Nieuws en blijf op de hoogte van hetgeen ik zoal buiten zie, hoor en beleef en wat me verder opvalt aan bijzondere weetjes en nieuws.

Hieronder vindt u het meest recente exemplaar: Geen EK, maar wel weer baardmannetjes
van 18 juni 2016

Ornithonieuws juni 2016
Wordt Nederland groenland?
Jonge gruttos in lang gras.
Veel gekraagde roodstaarten in oostvaarderplassen.
Heel bijzonder bezoek!
Bosuil dagelijks op kikkerjacht.
Geen ek maar…wel weer baardmannetjes!Dinsdag 3 Mei
WORDT NEDERLAND GROENLAND?
Zo af en toe hoor en lees je berichten over de toename van grauwe ganzen, brandganzen en kolganzen als broedvogels. Maar toen we door het Wormer- en Jisperveld voeren, om opnamen te maken voor onze nieuwe Max serie, viel ik van verbazing bijna uit de boot. Overal waar je keek zag je brandganzen. Geen honderden maar duizenden, veel meer dan ik voor mogelijk had gehouden. Ik waande mij op Groenland of Spitsbergen, in ieder geval ver boven de poolcirkel. Maar de brandganzen hebben Nederland ontdekt en dat scheelt toch mooi tienduizend kilometer vliegen! Overal waar je keek zag je brandganzen en schuw zijn ze ook helemaal niet, je loopt zo tussen de nesten door terwijl de vogels blijven zitten. Alleen als je heel dichtbij komt gaan ze even aan de kant. Wel een dilemma voor de beheerder Natuurmonumenten! Het schijnt dat ook hier jaarlijks grote aantallen brandganzen vergast worden omdat ze schade kunnen veroorzaken in de regio en misschien ook wel omdat ze de grutto’s dwars zitten! Maar dat jaarlijks vergassen lijkt me een uitzichtloze zaak. Gewoon accepteren net als meeuwenkolonies, daar zijn we immers ook trots op. Elk land krijgt de vogelstand die het verdient en zo worden we in sneltreinvaart steeds meer Groenland! Het schijnt allemaal begonnen te zijn met tamme lokganzen, die niet meer voor de jacht gebruikt mochten worden en die hier door de jagers zijn losgelaten. De vrouwtjes zijn dominant, huwden met de noordelijke mannen en die bleven ook hier. En de jongen die hier geboren werden, bleven ook. Tien werd twintig, twintig werd veertig enzovoort enzovoort en zo is het gekomen…
www.nicodehaan.nl/..


Donderdag 4 Mei
JONGE GRUTTOS IN LANG GRAS.
Elke keer als ik jonge pasgeboren grutto’s door het gras zie stappen voel ik grote bewondering. Nog maar net uit het ei en al direct voor je eigen eten zorgen. Wij doen er toch al gauw minstens twintig jaar over voordat we een beetje voor ons zelf kunnen zorgen! Zo’n pasgeboren gruttokuiken begint onmiddellijk te lopen, vaak kilometers per dag. En maar insecten happen en snappen. Ik probeer me af te sluiten voor de duizenden jonge kuikens die jaarlijks in cyclomaaiers verdwijnen. In moderne weidegebieden, waar geen rekening wordt gehouden met de weidevogels zou je de boeren eigenlijk moeten verplichten alle eieren al vroeg in het voorjaar te vernietigen om erger te voorkomen. Maar laten we ons maar concentreren op RED DE RIJKE WEIDE van Vogelbescherming Nederland, daar wordt je een stuk vrolijker van! Die 200.000 hectare weidevogelland moet er komen! En nu we er samen voor hebben gezorgd dat de grutto is uitgeroepen tot nationale vogel is ook steeds nadrukkelijk de politiek aan zet! (zie ook https://www.redderijkeweide.nl/  wel even wachten tot de website verschijnt..)
www.nicodehaan.nl/..

Vrijdag 13 Mei
VEEL GEKRAAGDE ROODSTAARTEN IN OOSTVAARDERPLASSEN.
Als je af en toe naar de Oostvaarderplassen gaat ziet je elke keer het landschap weer verder veranderen. Het dichte bos, waar je doorheen liep, op weg naar de grote schuilhut de Zeearend, is inmiddels volledig ingestort en doet denken aan een maanlandschap. Kale bomen dwars over elkaar heen met een beetje ondergroei ertussen. Wemelde het een paar jaar geleden nog van de grote bonte spechten, deze keer worden we bijna overal toegezongen door prachtige gekraagde roodstaarten, geweldig. Het was deze kleurrijke zanger die me ooit, als jochie van een jaar of tien, in vuur en vlam zette voor de vogels en dat is, zoals u weet nooit meer overgegaan. Op weg naar de schuilhut nog veel meer moois waaronder nog een mooie zingende blauwborst. En overal jonge grauwe ganzen, tafeltje dekje voor de vos en de zeearend! De vogelkijkhutten waren allemaal piekfijn in orde! Wel zou ik nog wat kijkgaatjes op rolstoelhoogte maken in de onderste etage van de Zeearend hut en ook voor de hut dichtbij nog een paar kleine aanpassingen ( plasje e.a.) maken. Het is toch wel een beetje sneu als je met je rolstoel een paar kilometer over het betonpad naar de Zeearend rolt om daarna iedereen uit te zwaaien die boven lekker vogels gaan kijken!
www.nicodehaan.nl/..

Zondag 5 Juni
HEEL BIJZONDER BEZOEK!
Elke ochtend stap ik als eerste even de tuin in, al was het maar om onze bosuil goedemorgen te wensen. Al direct op de stoep blijf ik stokstijf staan. In onze berk zit luidkeels een scholekster te roepen! Dat kan niet waar zijn er is er maar één die dat zo goed na kan doen en dat is de…spotvogel. Het zal toch niet waar zijn, een spotvogel in onze tuin? Maar jawel er is geen twijfel mogelijk. Tussen alle imitaties door schalt het kenmerkende “tzeee-tzee-tzee” de tuin in, wat een geluk! Van Hans Dorrestijn heb ik geleerd dat je sommige vogels erg kunt missen en dus ook naar ze kunt verlangen. Zo verlangde ik al heel lang naar het geluid en de verschijning van de spotvogel, die steeds zeldzamer wordt. Maar hier zat er eentje in onze tuin te zingen, wat een feest. Ik heb zijn concert direct vastgelegd op mijn IPhone www.nicodehaan.nl/.. en heb de rest van de zondag doorgebracht met het, op afstand, begluren van onze spotvogel met de digiscope. Af en toe ging hij in de es zitten en werd dan plotseling even zichtbaar tussen de takken. Boven zijn rechteroog zit een teekje, maar dat leek hem niet te hinderen bij zijn vrolijk lied. De hele dag lang zat hij te zingen maar de volgende dag was het weer stil in de tuin en was de vogel gevlogen. En het missen en verlangen naar de spotvogel? Dat is na deze ontmoeting alleen maar erger geworden!
www.nicodehaan.nl/..


Woensdag 8 Juni
BOSUIL DAGELIJKS OP KIKKERJACHT.
Elke ochtend kijk ik weer even of onze bosuil zijn vaste positie weer heeft ingenomen. Jawel hoor, in de parapluboom op een hoogte van slechts twee meter boven de vijver. Om de paar dagen zien we onze bosuil ‘uit de boom bijna in het water vallen” waarna een kikker van de oever wordt weggegrist om daarna weer snel terug te keren naar zijn rustplek. Hij gedraagt zich als een soort omgekeerde grauwe vliegenvanger! Ook kikkers wat verder weg op het gazon worden af en toe opgehaald, fascinerend. Vandaag zaten er voor het eerst weer twee jonge bosuilen in onze notenboom. Daar gaan ze de komende maanden weer elke dag slapen en zonnebaden tot ze door de ouders verjaagd worden.
Zondag 12 juni.
Om 9.30 uur op klaarlichte dag heftig merel lawaai en gescheld. Onder de slaapboom loopt een jonge merel. De bosuil heeft zich letterlijk  “uit de parapluboom laten vallen” en grist de jongen merel van de grond terwijl hij heftig wordt aangevallen door de oudervogels. Snel trekt hij zich met prooi terug in de slaapboom, waarna de jonge merel in zijn geheel wordt ingeslikt!
Mijn analyse is dat de bosuil deze lage positie heeft ingenomen omdat:
1. De parapluboom dicht, compact en donker is.
2. Hij zit slechts een paar meter boven de grond en kan zo eventuele prooien snel overrompelen
3. Niet alleen kikkers maar ook badderende vogels in ons beekje kunnen zo overrompeld worden
4. Gaaien kunnen niet komen schelden, daar is de boom te klein voor
5. ’s Nachts drie jonge bosuilen voeden, tijdens de korte zomernachten betekent dat je zelf overdag nog honger hebt en dus gewoon door wilt jagen!
www.nicodehaan.nl/..

OrnithoNieuws-lezers SCHRIJVEN:

Kleine plevier in het Balgzandpoldertje. Ook nog een plaatje van een Temmincks strandloper. Gemaakt in natuurgebied Het Kruiszwin in Anna Paulowna.
  Gr,
  Gerard 
www.nicodehaan.nl/..
Nico: zelden zo’n mooie kleine plevier gezien!!!!!Lekker bezig!
 

Hallo Nico
Om deze gaat het. Hij kwam alleen drinken in de tuin en maakte geen gebruik van de voerplekken. Ik meen te herinneren dat hij iets kleiner was dan een roodborstje.
De meningen lopen uiteen, wel allemaal iets jongs, maar varieert van fitis, heggenmus tot grauwe vliegenvanger. Ik vind hem ook ook sprekend lijken op de orpheusspotvogel Maar helaas is dat een zeldzame bezoeker, dus die zal het beslist niet zijn??
Heel benieuwd ondertussen hoor.
Alvast bedankt!!
 Groeten
 Betty Oosterveen
 Veldhoven

www.nicodehaan.nl/..
Nico: ik kom niet verder dan een jonge fitis??

Dag Nico,
Voor jou een mooie gaai.
  Groetjes.
  Snah
www.nicodehaan.nl/..
Nico: ik ben dol op gaaies!!!


Dag Nico
Wat aardig van je dat we een reactie krijgen, dat had ik niet verwacht.  Als bonus krijg je nog 2 foto’s die Marc later heeft gemaakt en we het mooist vinden Heel bijzonder, het bosuilenverhaal.  Ik denk dat je het best wel weet maar je maakt heel veel mensen erg blij met ornithonieuws, mij in ieder geval elke keer weer!
 Hartelijke groet van
   Marc en Karin.

www.nicodehaan.nl/..
Nico: wat een prachtig kleurenpalet, echte kunst!!


Beste Nico,
Lauwersoog, zaterdagmiddag 21 mei, 17.15 uur. Op de dijk net voorbij de sluizen:
Wat hebben we gezien? Ik  ben vanmiddag voor iets heel gewoons compleet uit mijn dak gegaan van verbazing en enthousiasme? Hoe dan ook; ze waren prachtig om te zien. Maar ook lastig te fotograferen; erg schuw en constant opvliegend. Ik hoor het graag van je, alvast bedankt,
 Met vriendelijke groet,
 Erica

www.nicodehaan.nl/..
Nico: Het zijn “Hans Dorrestijn vogels”, kneutjes dus!


Hallo Nico
We wonen hier al 26 jaar maar gisteren voor het eerst deze vogel in de tuin
Ik denk een Sperwer en mijn Man denkt een Slechtvalk
wie heeft er gelijk? of is het nog `n andere vogel
Alvast bedankt voor het antwoord.
groetjes uit Enschede
Hanny Haveman

www.nicodehaan.nl/..
Nico: sperwerman, jij hebt gelijk!!

Hallo Nico,
Als amateur fotograaf, heb ik altijd mijn camera bij me als ik ga wandelen. Ik woon in Hoek van Holland en vlakbij mijn huis is het Nieuwlandse Duin, waar ik graag naar toe ga om vogels te spotten. Afgelopen vrijdag had ik het geluk om 2 vogels te spotten, die ik nog niet eerder gezien had. De boomvalk, waar ik helaas geen goede foto van heb en de draaihals waarvan ik een foto bijgevoegd heb. Je snapt wel, dat ik daar heel blij van werd.
  met vriendelijke groet,
 Marijke van Noort

www.nicodehaan.nl/..
Nico: wat een bijzondere waarneming en wat een superplaat, gefeliciteerd!!


Beste heer De haan
Kunt u mij vertellen welke vogel dit is? Is helaas bij mij thuis tegen het raam aangevlogen.Ik denk zelf aan de gekraagde roodstaart, maar ik kan de koptekening (erg licht) niet goed matchen met de gekraagde roodstaart. Alvast hartelijk dank voor de reactie.Met vriendelijke groet, Bart Bakker

www.nicodehaan.nl/..
Nico: lijkt meer op een blauwborst…


Hallo Nico,
De Bosuil bij ons in de achtertuin heeft dit jaar twee kuikens en die groeien hard. Het verschil in een week tijd is op de foto's duidelijk te zien. Ook zijn ze al druk met vliegoefeningen in de kast.  Over de andere foto heb ik discussie. Is dit nu een Appelvink of een Goudvink. Kan jij uitsluitsel geven?
 Met vriendelijke groet,
 Ben van  Draanen

www.nicodehaan.nl/..
Nico: mooie bosuikuikens en een ..appelvink!

Ha Nico,

Niet alleen (grote) lijsters eten slakken, deze brutale kraai haalt de waterslakken uit mijn vijver! Ook het kikkerdril beviel hem goed! En geen konijn of krokodil kon hem verjagen…
Hartelijke groet,
Els van der Veen
www.nicodehaan.nl/..
Nico: Leuk en mooi vastgelegd!

Geachte heer,
 
Met veel belangstelling volg ik Uw vogel herkenningscursus.Bij het doornemen van mijn foto’s kwam ik deze foto weer tegen en ik kan er niet achter komen welke vogel het is. Ik zocht in de richting van de Tapuit, maar kan in de literatuur geen vergelijking vinden. Kunt U me misschien helpen. De foto is vorig jaar op Texel genomen.Met vr groet S. Hof
www.nicodehaan.nl/..
Nico: nooit eerder een draaihals gehad en nu twee maal! Geweldig!