Ornitho-nieuws houdt u op de hoogte van wat er zich actueel buiten afspeelt in de vogelwereld.

U wordt elke week geattendeerd op opvallend vogelgedrag, vogels die net aankomen of vertrekken, zijn gaan zingen enz.
Ook andere opvallende zaken in de vogelwereld worden voor het voetlicht gebracht. Het gaat daarbij niet om zeldzaamheden maar juist om alledaagse zaken en algemene vogels die, u als u de deur uitstapt om een ommetje te maken, ook zelf kunt horen en zien.

Het moeten eye-openers zijn die het voor u net weer wat makkelijker maken de vogels om ons heen te leren kennen.

Geef u ook op voor het (gratis) Ornitho Nieuws en blijf op de hoogte van hetgeen ik zoal buiten zie, hoor en beleef en wat me verder opvalt aan bijzondere weetjes en nieuws.

Hieronder vindt u het meest recente exemplaar: Tjiftjaf een maand eerder dan vorig jaar.
van 28 maart 2014

TJIFTJAF EEN MAAND EERDER DAN VORIG JAAR.
VELDLEEUWERIKEN EN GRUTTO’S BOVEN DE YERSEKE MOER.
BRUIDSUITES DRUK IN GEBRUIK.
EEN HEEL JAAR GRUTO’S OVER DE VLOER.
BALKENDE STORMMEEUWEN.
NA ZEEAREND NU OOK SNEEUWUILEN OP DE WEBCAM.
WAAR BLIJFT HET ORNITHONIEUWS/EXCURSIES?
PRIKBORD EN LEZERS SCHRIJVEN

Dinsdag 4 maart
TJIFTJAF EEN MAAND EERDER DAN VORIG JAAR.
Weet u het nog, hoe we vorig jaar weken lang te maken hadden met een harde en koude oostenwind waardoor de tjiftjaf en fitis pas in de loop van april terug kwamen! Nu hoorde ik op dinsdag 4 maart al mijn eerste tjiftjaf en mijn eerste fitis zal nu echt geen week meer op zich laten wachten. Heerlijk al die Afrikagangers die nu weer terug gaan komen. Zwartkop, tuinfluiter, bonte vliegenvanger en niet te vergeten de verschillende zwaluwsoorten, ik kan niet wachten tot ze zich weer laten horen. Op mijn ochtendfietstocht geniet ik ook elke dag van de raven die in de Slingerbosjes zijn neergestreken. De laatste jaren zag ik ze steeds vaker in de Geldersche Vallei en nu lijken ze zich als broedvogel te gaan vestigen, super!


Dinsdag 18 maart
VELDLEEUWERIKEN EN GRUTTO’S BOVEN DE YERSEKE MOER.
De winterstilte in de polders is definitief voorbij. Voor de provincie Zeeland maken we een documentaire over aardkundig belangrijke gebieden. Gelukkig vallen die grotendeels samen met boeiende natuurgebieden zoals de Yerseke moer. Een filmbezoekje leverde buitelende kieviten, paartjes grauwe ganzen, groepen zojuist gearriveerde grutto’s en veel zingende veldleeuweriken  op.
Ook het heerlijk “grutto-grutto” baltsgeroep was al te horen. De veldleeuweriken stegen tierelierend op, voorjaar in de polder dus. De komende maand is ideaal om  weidevogelrijke polders op te zoeken. Alles is aan het baltsen en omdat er in die weilanden geen bomen staan waar je op kunt gaan zitten, moet al dat gebalts al vliegend gebeuren, want anders zien je soortgenoten je niet.
Imposant waren de grote groepen brandganzen, laag overvliegend tegen de blauwe lucht. Zelfs de smienten hadden het voorjaar in de kop en floten luidruchtiger dan anders.  


Woensdag 19 maart
BRUIDSUITES DRUK IN GEBRUIK.
Is het u ook opgevallen dat je in deze tijd van het jaar overal wilde eenden paartjes tegen komt die zich “verdacht ophouden”? Ze scharrelen rond in de buurt van het nest dat goed verstopt zit ergens in de bramen onder de dorre bladeren, of misschien wel in uw voortuin tussen de ontluikende narcissen. Elke dag wordt er in alle vroegte weer een ei in het nest gelegd. Tot het legsel compleet is lopen meneer en mevrouw schutterig rond op plekken, waar je ze de rest van het jaar niet tegen komt. Paren kunnen ze alleen in het water en dat doen ze dan ook nog bij voorkeur in enige afzondering om aanrandingen, door vreemde eendenmannen te voorkomen. Vandaar dat onze twee vijvers de laatste weken al zeer in trek zijn. Elke ochtend als ik de gordijnen openschuif zwemt er wel een eendenpaar rond  in onze vijvers, die ze gebruiken als bruidsuite.
Het zelfde eendenwijfje van vorig jaar zit inmiddels stilletjes te broeden op precies dezelfde plek van vorig jaar, bijna onzichtbaar onder een conifeer achter in de tuin.

Donderdag 20 maart
BALKENDE STORMMEEUWEN.
Overal in de weilanden zie ik nu stormmeeuwen. Ze vormen geen homogene groepen meer, maar hebben zich opgesplitst in paartjes. Nog even en ze moeten terug naar de kust, want de kolonies vind je niet in het binnenland. Baltsen doen ze nu volop en het ezelachtige “kiaa” geluid is van veraf hoorbaar. Ze zijn iets groter dan de kokmeeuwen, die intussen al bruine koppen hebben gekregen en nu dus makkelijk herkenbaar zijn. Stormmeeuwen hebben een smetteloos wit en vriendelijk rond kopje met in zwarte ‘krentenogen”. Let de komende weken maar eens extra op al die baltsende meeuwen, er valt veel plezier aan te beleven.


Vrijdag 28 maart.
NA ZEEAREND NU OOK SNEEUWUILEN OP DE WEBCAM.
Heeft u al genoten van die prachtige zeearenden op de webcams van www.beleefdelente.nl van Vogelbescherming, geweldig!
Medio december vorig jaar zijn er een aantal sneeuwuilen meegereisd op een containerschip van Canada naar Europa. Een aantal daarvan zijn aan land gegaan in Zeeland en werden op verschillende plekken in ons land gesignaleerd. De meesten zijn al weer noordelijk weggetrokken maar nu blijkt dat er een paartje is gaan nestelen in een grote koelcel! In een van de vrieshuizen, waarvan de plek geheim wordt gehouden en waar veel vlees wordt opgeslagen, heeft een paartje sneeuwuilen een kleine opening gevonden in een ventilator en spontaan een nest gemaakt op de ventilatorkast. In de enorme koeling is het 15 graden onder nul maar dat deert de vogels niet. Ze zijn de bittere poolkoude wel gewend. Het is wel uiterst opmerkelijk dat ze deze plek hebben weten te vinden.  Intussen zijn er twee eieren gelegd die ze dag en nacht om de beurt warm houden. De sneeuwuilen jagen ’s nachts niet alleen op de muizen maar ze schijnen in de buurt ook al enkele katten en een teckel te hebben geslagen, hetgeen voor  spectaculaire beelden zorgt
Als de voorbereidingen slagen wordt volgende week dinsdag de sneeuwuilwebcam aangezet die close op het nest is gericht. Maar daar hoeft u niet op te wachten, het nest is nu al te zien, maar om de vogel niet te verstoren staat de webcam nog op enige afstand. KLIK voor een voorproefje.  
www.vogelkijkcentrum.nl/..


WAAR BLIJFT HET ORNITHONIEUWS en komen er nog EXCURSIES?
Het ene voorjaar is het andere niet en dit voorjaar heb ik heel veel mediawerk. We maken een  documentaire over het ontstaan van Zeeland,  een serie TV programma’s voor Omroep Flevoland en een TV serie voor Omroep Max ( samen het Hans Dorrestijn)  en tussendoor nog radiobijdragen voor Vroege Vogels.  Dat betekent dat ik veel onderweg ben , slechts af en toe Ornithonieuws kan maken en dat de excursies komend najaar weer gaan plaatsvinden. De serie voor Omroep Flevoland gaat op vrijdag 4 april van start en duurt negen weken, steeds op vrijdag. Dus als u in Flevoland woont of digitale TV heeft kunt u toch nog een beetje met me op pad! De Max serie start komende zomer, ik houdt u op de hoogte.

OrnithoNieuws-lezers SCHRIJVEN:

Filmpje van deze maand!!!
Adembenemende achtervolging van een grijze eekhoorn door een roodstaartbuizerd in Amerika.Canada! bedankt!
Mooi gefilmd, groeten Hanny doeiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
www.nicodehaan.nl/..


Hallo Nico,Wij wandelden vandaag bij Kasteel Dorth in Gelderland en daar hingen nestkastjes, overal zat gaas voor. We vroegen ons af waar dat voor dient. ik stuur een foto mee.We genieten altijd van OrnithoNieuws omdat je zo duidelijk de vogels en hun gedrag beschrijft. Hopen dat je nog lang hiermee doorgaat. vriendelijke groet, Fam Brinks, Hengelo
www.nicodehaan.nl/..

Nico: op die manier houdt je de katten en boommarters buiten de deur en de vogels kunnen toch naar binnen!


Best Nico,
Sinds gisteren waart er een rare gast (vogel wel te verstaan) in mijn tuin.Vandaag wist ik hem door het raam te vangen met mijn camera.Ik heb dagelijks een aantal goudvinken in mijn tuin (en andere vinkensoorten)Is dit een albino-goudvink of gewone vink? met vriendelijke groet,  
Mary Posthumus. Assen.

www.nicodehaan.nl/..


Nico: Ja dit is wel een hele bijzondere goudvink. Misschien afkomstig uit een voliere en gekruist met een andere witte vogel??

Beste meneer Nico,
Deze vogel zat bij mijn dochter in de tuin is dit een Sperwer?Zelf heb ik hem ook regelmatig in de tuin ik vraag me nu af of het wel goed is.Kan het ook een slechtvalk zijn? Wat een leuke foto's van de eekhoorn.Ik heb er twee die regel matig in mijn eekhoorn voederhuis komen.In de paartijd waren er drie dat was een waar feest omdat te zien zoals ze achter elkaar aanzaten.Ik ben benieuwd naar uw antwoord.   Met vriendelijke groet Eline Keijzer

Nico; klopt een sperwerman aan de maaltijd.


Goedemorgen Nico,

Vanmorgen werd ik opgeschrikt vanachter de krant door de schreeuw van een vogel. Toen ik de tuin in keek zag ik op het tuinhuisje een sperwer zitten die op z'n gemak rond zat te kijken.
Snel ging ik snel mijn camera halen maar dacht ondertussen dat de sperwer wel verdwenen zou zijn als ik weer terug zou zijn maar niets bleek minder waar.
Hij vloog de tuin in op het gras, in de boom en op de tuintafel. Hij zag mij voor het raam staan maar bleef rustig rond kijken.
Mijn kleinzoon van drie was er ook en vond het een mooie vogel, maar toen ik zei dat hij achter kleine vogels aan zat vond hij het iets minder leuk.
Een schitterende ervaring om zo'n prachtige vogel in je tuin te hebben en dan nog wel van zo dichtbij.

Groeten,  Ton Beek

www.nicodehaan.nl/..
Nico: en dit is de sperwerman…


Beste Nico de Haan,

Dit leek me wel een interessante waarneming bij ons in de sloot.Een gevlekte meerkoet.
De sloot komt uit op het Zwet ( Wormer en Jisperveld)

Met vriendelijke groet, Inge Lier.

www.nicodehaan.nl/..

Nico: Lijkt wel een soort “schimmelmeerkoet”! Een prachtig voorbeeld van leucisme.

Beste Nico,
Bij ons verzamelen zich elke avond honderden, (meer dan 1000)kaaien. Ze vliegen eerst hoog en dan steeds lager, met veel gekrijs en duiken daarna, vlak voor donker in 1 keer allemaal bijna gelijktijdig in de bomen.
Ongelooflijk mooi en spannend! Ze lijken wel overal vandaan te komen en vormen dan een gigantische zwarte wolk. Waarom doen ze dit zo gezamenlijk en vlak voor het slapen gaan?
Ik ben zeer benieuwd naar je antwoord en bedankt alvast.
Hartelijke groet, Albert.

Nico: Zwarte kraaien, kauwtjes en roeken slapen graag in groepen, dat is lekker veilig. Het samen kabaal maken, landen en opvliegen is een soort afstemmingsritueel.

Hallo Nico,
Misschien niet uniek (genomen op 8 januari ‘14 -  er waren 10 kuikens!) voor nijlganzen, maar het deed me  goed om te zien dat het voorjaar er aankomt.
Hartelijke groet, gitti vlugter, soest

www.nicodehaan.nl/..

Nico: maar wel heel erg vroeg…….deze nijlganzen met jongen
Dag Nico,

Op Twitter kwam ik deze prachtige foto tegen van Gerry Janszen...

https://twitter.com/JanszenGerry/status/430775827094315009/photo/1

Groet, Henk Erkelens.