Ornitho-nieuws houdt u op de hoogte van wat er zich actueel buiten afspeelt in de vogelwereld.

U wordt elke week geattendeerd op opvallend vogelgedrag, vogels die net aankomen of vertrekken, zijn gaan zingen enz.
Ook andere opvallende zaken in de vogelwereld worden voor het voetlicht gebracht. Het gaat daarbij niet om zeldzaamheden maar juist om alledaagse zaken en algemene vogels die, u als u de deur uitstapt om een ommetje te maken, ook zelf kunt horen en zien.

Het moeten eye-openers zijn die het voor u net weer wat makkelijker maken de vogels om ons heen te leren kennen.

Geef u ook op voor het (gratis) Ornitho Nieuws en blijf op de hoogte van hetgeen ik zoal buiten zie, hoor en beleef en wat me verder opvalt aan bijzondere weetjes en nieuws.

Hieronder vindt u het meest recente exemplaar: Nieuwe vogelsoort voor Nederland in mijn achtertuin
van 3 september 2016

Met deze keer:
- Nieuwe vogelsoort voor Nederland in mijn achtertuin!
- Grauwe vliegenvanger vijftig tinten grijs?
- Drie jonge bosuilen succesvol grootgebracht.
- Serie baardmannetjes goed bekeken.
- Baardmannetjes voorbij, maar Nico zijn internetlessen beginnen weer!
- Driedaagse najaarsexcursie naar Texel
- Nu roofvogeltrek kijken!
- Ga op pad en laat het me weten!
- Ga eens op bezoen bij NatuurlijkBUITENZondag 12 juni
NIEUWE VOGELSOORT VOOR NEDERLAND IN MIJN ACHTERTUIN!
Zo af en toe zie ik, vaak vanuit mijn ooghoeken, iets bijzonders in onze tuin. Als ik de vogel niet direct kan thuisbrengen gaan alle lampen op rood, want de meeste van onze tuinbewoners kan Ik wel dromen. Op 7 juni, dezelfde dag dat de spotvogel bij ons op bezoek kwam, zag ik iets geels door onze hulststruik klauteren, maar voor ik de kijker te pakken had was het alweer verdwenen. Als het heel snel gaat, denk je algauw dat het allemaal verbeelding was, een hallucinatie van een doorgedraaide vogelaar! Maar een week later, op zondag 12 juni, was er weer iets geels in de hulst te zien en nu was ik op tijd. De digiscoop op scherp gesteld en hebbes! Het was een Ploceus Jacksoni oftewel de Golden-Backed weaver oftewel de Jacson wever ! Het fel rode oog, de diep gele rug en bruinrode borst sluiten elke verwarring met andere wevers uit. De vogel was ongeringd en foerageerde op een volkomen natuurlijke manier door onze hulst. Hij komt onder andere voor in Oost Afrika en is vast regelrecht naar onze achtertuin gevlogen, geweldig! Dus geheel nieuwe soort voor Nederland! Maar…helaas worden ze ook in voličres gehouden en misschien komt hij gewoon van de andere kant van het dorp! Maar dat is natuurlijk veel minder spectaculair! Dus is de Ploceus Jacksoni nieuw in mijn achtertuin en derhalve nieuw voor Nederland en daar houden we het gewoon bij!
www.nicodehaan.nl/..

Donderdag 23 juni
GRAUWE VLIEGENVANGER VIJFTIG TINTEN GRIJS?
Wie heeft de Nederlandse vogels eigenlijk hun namen gegeven? In ieder geval iemand die behoorlijk kleurenblind is! Heeft u ooit een roodborst met een rode borst gezien? Oranjeborst zou beter kloppen. Bij de aanduiding “grauw”  gaat het pas echt goed mis. Zo heeft de grauwe klauwier een prachtige kastanjebruine rug, de grauwe gans mooie lichtbruine veren en als u ooit een grauwe vliegenvanger goed bekeken heeft zult u het met me eens zijn dat je daar misschien niet direct “vijftig tinten grijs” aan kunt ontdekken, maar wel heel veel! De afgelopen zomer kwamen we bij vrienden in de Achterhoek zo’n prachtige vliegenvanger tegen. De grauwe vliegenvanger is voor mij  een echte zomergast die je in juli overal tegenkomt en die dan nog druk bezig is met het voeren van de jongen. Deze vliegenvanger ging, terwijl wij koffie dronken op het terras, net zo lang uitdagend zitten showen  tot ik mijn digiscoop uit de auto haalde,om dit voor u vast te leggen. Let vooral op de grote diepzwarte ogen, de “snorharen”rond de snavel en natuurlijk de prachtige en vele grijstinten!      
www.nicodehaan.nl/..

Maandag 27 juni
DRIE JONGE BOSUILEN SUCCESVOL GROOTGEBRACHT.
Enkele maanden lang hebben we onze jonge bosuilen om muizen horen bedelen en elke dag zagen we er wel eentje zitten in de notenboom, de taxus of de dichte hazelaars. Maar plotseling, van de ene op de andere dag, ergens in augustus, waren ze van de aardbodem verdwenen. Pa begon weer te jodelen en hij had kennelijk de kinderen “het huis uit gejaagd”! Het is bekend dat bosuilkinderen  van de ene op de andere dag zichzelf moeten redden en een eigen plek moeten veroveren. Ik heb nog een aantal portretten van de grote jongen kunnen maken die u kunt bekijken. Overigens is de bosuilnestkast na het uitvliegen van de jongen ook nog gebruikt door een paartje holenduiven die met succes jongen hebben grootgebracht. Nu slaapt een van de beide bosuilouders weer in de kast.
www.nicodehaan.nl/..


Juli
SERIE BAARDMANNETJES GOED BEKEKEN.
Misschien heeft u met het mooie weer gewoon lekker buiten gezeten en onze vogelwandelingen door diverse natuurgebieden helemaal gemist. Gemiddeld keken er ruim een half miljoen mensen en dat is best veel, heb ik begrepen. Tijdens de opnamen had ik de digiscoop bij de hand dus heb ik nog een aantal aardige “zoekplaatjes” voor u.  Een paapje, waarvan je nog net de lichte wenkbrauw kunt zien, een grasmus die al zingend naar mugjes hapt, aalscholvers, lepelaars, zwarte ruiter (echt zwart) en nog wat meer kijk maar mee. Heeft u de uitzendingen gemist, Klik dan HIER  www.omroepmax.nl/..  en ga alsnog met ons mee op zoek naar de droomvogels van Hans!
www.nicodehaan.nl/..

Donderdag 1 sept
NU ROOFVOGELTREK KIJKEN!
Het najaar is bij uitstek geschikt om te gaan genieten van de roofvogeltrek. Dat kan ver weg op de punt van Gibraltar, op de heuvels bij Istanboel of in Falsterbo, het uiterste zuidpuntje van Zweden. Veel vogels vliegen graag boven land. Roofvogels, ooievaars en pelikanen cirkelen op warme opstijgende lucht hoog naar boven en laten zich daarna weer afglijden in de gewenste trekrichting. Dat kan alleen maar boven land, want boven zee is geen thermiek. Maar in eigen land hebben we ook een aantal vogeltrekpunten. Die tellingen worden geregistreerd door het SOVON, de vogelstudie organisatie van ons land. Kijk ook op
https://www.sovon.nl/nl/trektellen

OrnithoNieuws-lezers SCHRIJVEN:

GA OP PAD EN LAAT HET ME WETEN!
De dagen korten, de nachten worden kouder en ook mijn vogeltrekadrenaline neemt gestaag toe. Het is september en ik adviseer u naar mijn favoriete vogeltrekpunt in de Blauwe Kamer bij Rhenen te gaan, op de noordelijke oever van de Neder-Rijn. Vanaf de veerpont gezien, loopt u in westelijke richting langs het water. U loopt door tot u niet verder mag en daar op het hoogste punt van de zomerdijk, strijkt u neer. Een klapstoeltje, koffie en broodjes en laat ze nu maar komen! Uiteraard schijnt de zon, er staat een matige noordwestenwind en de trekomstandigheden zijn ideaal. Als ik een roofvogel was zou ik nu op reis gaan! U kijkt uit op de uiterste punt van de Utrechtse heuvelrug, de Grebbeberg en op de Neder-Rijn die als een zilveren lint door het landschap slingert. Het is een uur of tien en dat is mooi op tijd want vandaag u heeft uw zinnen gezet op de roofvogeltrek en die komt pas laat op gang, als er voldoende warme lucht opstijgt. De roofvogelshow kan beginnen! Ik ben benieuwd naar wat u allemaal gezien en beleefd hebt! Laat het me weten! Zelf zag ik daar een paar dagen geleden vier ooievaars prachtig voorbij cirkelen.