Ornitho-nieuws houdt u op de hoogte van wat er zich actueel buiten afspeelt in de vogelwereld.

U wordt elke week geattendeerd op opvallend vogelgedrag, vogels die net aankomen of vertrekken, zijn gaan zingen enz.
Ook andere opvallende zaken in de vogelwereld worden voor het voetlicht gebracht. Het gaat daarbij niet om zeldzaamheden maar juist om alledaagse zaken en algemene vogels die, u als u de deur uitstapt om een ommetje te maken, ook zelf kunt horen en zien.

Het moeten eye-openers zijn die het voor u net weer wat makkelijker maken de vogels om ons heen te leren kennen.

Geef u ook op voor het (gratis) Ornitho Nieuws en blijf op de hoogte van hetgeen ik zoal buiten zie, hoor en beleef en wat me verder opvalt aan bijzondere weetjes en nieuws.

Hieronder vindt u het meest recente exemplaar: Spreeuwenfeest in de tuin
van 20 juli 2019

Vogels kijken in Finland
Jonge groene spechten over de vloer
Twee excursies naar de IJssel en Texel
Spreeuwenfeest in de tuin
Eindelijk jonge bosuilen in beeld


VOGELS KIJKEN IN FINLAND
Vogels kijken in West Finland.
Voor vogelaars heeft een bestemming wat verder van huis altijd een extra dimensie, want alles is anders. Om te beginnen de geluiden want dezelfde vogels als thuis spreken hier toch ook een andere taal. De kramsvogels lopen hier als merels op het gazon en in plaats van het bekende “tsjak tsjak” hoorde ik constant een grote lijsterachtige ratel waarmee ze de jongen alarmeren voor eventueel naderend gevaar. Een notenkraker kruiste ons pad en de nachtegaal die ik hoorde was wel een heel schreeuwerige versie van de onze en bleek een noorse nachtegaal te zijn, veel minder melodieus maar wel harder en scheller. We keken uit over de Botnische Golf en daar kwam zo maar een middelste zaagbek voorbij met twee jongen op zijn rug, die me verbaasd aankeken. Ik heb ook nog even arm in arm gezeten met een zeearend, want die zijn hier zo tam dat ze niet wegvliegen. Hier en daar zagen we kraanvogels op de akkers lopen. Als u naar de regio Pori gaat, ga dan ook nog even naar National Park Puuriärvi-Isosuo.  Hier komen in de nazomervroege herfst duizenden kraanvogels naar toe, ik moest het doen met een complete wilde zwanen familie. Zie ook  https://translate.google.com/translate?hl=nl&sl=fi&u=http://www.outdoorssatakunta.fi/kohde/wildlifekohde-3/&prev=search    
www.nicodehaan.nl/..

Zondag 23 juni.
JONGE GROENE SPECHTEN OVER DE VLOER
Van de ene op de andere dag zaten er twee pas uitgevlogen groene spechten in onze tuin en wat zijn ze mooi! Gelukkig ook nog heel onnozel en lang niet zo schuw en alert als hun ouders. Mieren zoeken in het gras, uitgebreid veren poetsen terwijl ze in de berk hangen, badderen in de beek en daarna buikschuiven over het gras om weer droog te worden, met open snavel in de hitte uithijgen tegen een boom. De mooiste heb ik voor u geselecteerd, geniet ervan!
www.nicodehaan.nl/..

Dinsdag 25 juni
SPREEUWENFEEST IN DE TUIN
Van de ene op de andere dag zijn ze er, tientallen jonge spreeuwen die de hele dag achter hun ouders aan dreinen en met luid geschreeuw kenbaar maken dat ze honger hebben. Onze struiken en bomen zijn drie dagen meer dan gevuld geweest met deze jongelui en even plotseling als ze verschenen zijn ze ook weer vertrokken. De weilanden voor ons huis waren net gemaaid en daar is het dan voor de oude spreeuwen goed wormen zoeken. Maar al snel zien de ouders weer een plek die nog beter is en dan gaat de hele familie er gelijk achteraan. Heerlijk samen spetteren in ons zonnewijzer bad. Wel moest ik na hun vertrek de stoep een extra schobbeurt geven want ze hadden we heel uitbundig veel visitekaartjes achtergelaten! Ik heb ook nog even met het warme weer op de Hoge Veluwe de nodige bedscènes vastgelegd, kijk maar mee!
www.nicodehaan.nl/..

Zondag 30 juni
EINDELIJK JONGE BOSUILEN IN BEELD
Trouwe Ornitholezers weten zo langzamerhand wel dat wij leven in de ban van de bosuil. Dit jaar was lang onduidelijk of er jongen waren en zo ja hoeveel. Zo af en toe hoorden we wel de bedelroep maar echt waarnemen deze we ze niet. Tot vandaag, zondag 30 juni. Els een jonge groene specht volgde vanuit de luie stoel in de tuin. Steeds hoger klom de specht om vervolgens…bij een jongen bosuil uit te komen, boven in de berk. Ik werd onmiddellijk gealarmeerd en heb deze ontdekking gelijk vastgelegd. De volgende dag zaten er twee jongen in de notenboom en daar slapen ze nu elke dag. Waarschijnlijk zijn ze nu oud genoeg om hun ouders te volgen die ook in onze tuin slapen. ’S Nachts gaan ze jagen op muizen rond de laan en in de paardenwei honderd meter verderop. De hele familie zien we nu ‘s avonds vertrekken! De twee jongen heb ik dicht naast elkaar betrapt terwijl ze een zonnebad namen, heel aandoenlijk!
www.nicodehaan.nl/..

OrnithoNieuws-lezers SCHRIJVEN: