Ornitho-nieuws houdt u op de hoogte van wat er zich actueel buiten afspeelt in de vogelwereld.

U wordt elke week geattendeerd op opvallend vogelgedrag, vogels die net aankomen of vertrekken, zijn gaan zingen enz.
Ook andere opvallende zaken in de vogelwereld worden voor het voetlicht gebracht. Het gaat daarbij niet om zeldzaamheden maar juist om alledaagse zaken en algemene vogels die, u als u de deur uitstapt om een ommetje te maken, ook zelf kunt horen en zien.

Het moeten eye-openers zijn die het voor u net weer wat makkelijker maken de vogels om ons heen te leren kennen.

Geef u ook op voor het (gratis) Ornitho Nieuws en blijf op de hoogte van hetgeen ik zoal buiten zie, hoor en beleef en wat me verder opvalt aan bijzondere weetjes en nieuws.

Hieronder vindt u het meest recente exemplaar: Kuifduiker in goudglans
van 9 mei 2017

- Kuifduiker in goudglans
- Lastminute Texel
- Zeearend is booming.
- Super vogelkijkhut in Botanischetuin in Utrecht.
- Waar zijn de “huismushuizen” bij u in de buurt?
- Bosuil weer in “kikkerpositie”


KUIFDUIKER IN GOUDGLANS
Vogels filmen voor de nieuwe Baardmanserie en daarvoor zijn we onder andere naar Groningen gegaan. In het Noorderplatsoen zagen we al direct een vlaamse gaaienpaar met nestmateriaal aan en af vliegen, maar een echte highlight was toch wel het moment dat we twee gaaien in een linde filmden, waarvan de man heel teder het vrouwtje aan het voeren was. Nooit eerder door mij waargenomen, wat een mooi en kleurrijk schouwspel. Nog mooier werd het toen we in een nieuw natuurontwikkelingsgebied bij het Zuidlaardermeer  kuifduikers tegenkwamen. Die broeden sinds kort in snelgroeiende aantallen in Noord Nederland. Ze hebben bloedrode ogen en in het zonnetje heeft de kuif, het is eigenlijk meer een breed uitlopende wangpluim, een prachtige gouden glans, je gelooft je ogen niet! Gelukkig zijn ze helemaal niet schuw en konden we ze van heel dichtbij bewonderen, dus geniet maar mee!      
www.nicodehaan.nl/..

ZEEAREND IS BOOMING.
Ook een volstrekte verrassing was het zeearendnest dat we in deze regio tegenkwamen. Gelukkig wordt het 24 uur per dag door camera’s en boswachters bewaakt en heel in de verte zag ik de zeearend van het nest vliegen. Het is het vrouwtje dat vooral de eieren uitbroedt en af en toe moet ze toch echt even de vliegspieren oefenen want anders zouden die, door al dat passieve zitten, veel te slap worden en zou ze haar vliegvermogen verliezen. Als zij weggaat neemt het mannetje kort de taken over. Overigens gaat het in fors tempo voorwaarts met de zeearend en ik heb me laten vertellen dat er dit jaar al tien broedparen zijn. Voeg daarbij de inmiddels honderd jonge vogels die in ons land geboren zijn en die over een jaar of drie vier ook allemaal volwassen zijn en het is volstrekt duidelijk dat we een toekomst tegemoet gaan met tientallen broedende zeearenden verspreid over ons land. Voedsel genoeg voor al deze arenden, denk alleen maar aan de jaarlijkse geboortegolf van vele duizenden jonge (grauwe) ganzen, dat is tafeltje dekje!  
www.nicodehaan.nl/..


SUPER VOGELKIJKHUT IN BOTANISCHE TUIN IN UTRECHT.
Er zijn al heel wat prachtige vogelkijkhutten verrezen in onze natuurgebieden, waardoor u op veel plaatsen de vogels van heel dichtbij ongestoord kunt gadeslaan. Maar de gloednieuwe vogelkijkhut, die ik een maandje geleden geopend heb in de Botanische Tuin in de Uithof in Utrecht, is een echte aanrader. Deze hut is namelijk rondom helemaal voorzien van observatieglas. Dat betekent dat u wel naar buiten kunt kijken, maar dat u voor de vogels onzichtbaar blijft, want die kunnen niet naar binnen kijken. Rond de hut zijn voor de ramen een aantal voederautomaten opgehangen waardoor u de vogels op slechts enkele decimeters afstand kunt bewonderen. Matkoppen, pimpelmezen, groenlingen, de grote bonte specht en zelfs de ijsvogel, die voor de hut broedt, hebben we uitgebreid kunnen bekijken. Je gaat dan vanzelf heel zachtjes praten omdat je het gevoel krijgt dat je echt helemaal tussen de vogels staat! Zie ook https://www.uu.nl/botanischetuinen/tuinen/vogelhut Als u uw museumjaarkaart mee neemt kunt u gratis naar binnen!


WAAR ZIJN DE “HUISMUSHUIZEN” BIJ U IN DE BUURT?
In Utrecht hebben ze een viertal huismusambassadeurs benoemd, waaronder Maarten van Rossum. Zij onderstrepen het belang van de huismus en willen zich inzetten voor een betere bescherming van de huismus, die op veel plaatsen in aantal afneemt. Ook wij gingen op zoek naar de huismus en het valt me dan altijd weer op dat zo’n kolonie een centrale plek heeft, en soort “huismushuis” dat bestaat uit een dichte ondoordringbare bosschage, een klimopmuur of een andere veilige dichtbegroeide vluchtplek. Van daaruit opereren ze en vliegen ze naar de voedselplekken in de buurt. In dit geval bestond het “huismussenhuis”  uit een geheel dichtgegroeide voortuin waarin ze zich uitstekend konden verstoppen voor hun aartsvijand de sperwer. Als hier nieuwe bewoners komen die de voortuin gaan “opknappen” is het gedaan met de kolonie. Dus wilt u zich inzettenvoor de bescherming van bestaande huismuskolonies, maak dan een inventarisatie van deze dichte huismusbosschages in uw dorp of gemeente, meld ze bij de eigenaren en de gemeente en vraag om hier extra zuinig op te zijn. Zie ook dit initiatief! www.stichtingdemussentoevlucht.nl/..-de-mussen-toevlucht-start-3e-huismuskolonie-op/


BOSUIL WEER IN “KIKKERPOSITIE”
Nog maar en paar dagen geleden is het blad van onze paraplu esdoorn voldoende uitgelopen en groot genoeg om onze bosuil weer onderdak te bieden. Een scheldende merel verraadde zijn positie, als ik tussen de takken doorgluur zie ik hem zitten. Het wachten is nu op een nieuwe plonsduik van onze bosuilman. De esdoorn is maar een paar meter hoog en hangt half boven onze vijver waarin de kikkers onbekommerd rondzwemmen, een betere uitvals positie kan de bosuilman zich niet wensen! Vanuit het niets stort onze bosuil zich dan midden overdag op een van deze kikkers en verdwijnt daarna haastig met een bungelende kikker in zijn poten en nagejoeld door onze tuinvogels in een van onze dichte coniferen. Ik heb altijd gedacht dat bosuilen alleen ’s nachts op jacht gingen maar voor een stel van die lekkere kikkers zo dichtbij zet ook een bosuil zijn principes aan de kant! Hierbij nog een paar foto’s van vorig jaar van een kletsnatte bosuil die op kikkerjacht was geweest.  
www.nicodehaan.nl/..

OrnithoNieuws-lezers SCHRIJVEN:

Foto van de Maand!

Halo Nico,
Staartmees, gefotografeerd in de eendenkooi 't Zand, hangend in de kijksleuf van de kijkhut aldaar.
Groeten,
Gerard Bos

Foto van de maand!
www.nicodehaan.nl/..

Nico: Ja, zo mooi heb ik ook nog nooit een staartmees gezien, fantastisch!


Beste Nico,
Vanmorgen keken wij uit ons  raam in de huiskamer naar de twee zwangere koeien, die de boer al een tijdje voor ons huis aan het Nachtegaalspad in Woerdense Verlaat laat weiden.
En zowaar zagen we twee koereigers tussen de koeien doorlopen.
We zijn wel zilver- purper- en gewone reigers gewend , maar deze zagen we voor het eerst in ons leven. Ze lieten zich ook nog een goed fotograferen.
Komen ze steeds meer voor in ons land of zijn ze nog steeds zeldzaam?
Met vriendelijke groet,
Marten van Til en Catja de Raay
www.nicodehaan.nl/..

Nico: Ja, ze worden wel wat vaker gezien maar zijn inderdaad nog steeds heel zeldzaam! Bedankt!


Dag Nico,
Er zijn bij ons (vlaamse) gaaien druk aan het nestelen.
Dit doen ze in een taxis op ruim twee meter voor het raam.
Is dit zo dicht bij huis niet heel bijzonder. Het is normaal
gesproken toch een heel schuwe vogel.
vr.gr. Joop
www.nicodehaan.nl/..

Nico: wat een superplaten en wat een kleur, van mijn favoriete vogels nogwel! Gewelidig!


Beste Nico,
Naar aanleiding van je 'gekweel van de fitis' hierbij uit De Deelen nog een paar fraaie plaatjes van een 'jodelende' vink. Hij zong ons toe zo te zien.
Groet, Henk Erkelens.
www.nicodehaan.nl/..

Nico: wat een stoerheid en parmantigheid, zo klein en zoveel power!


Dag Nico,
Het is bekend dat er ontsnapte Indische ganzen met andere wilde ganzen meetrekken. Maar doen ze daarbij ook aan gemengde paarvorming? Deze week zagen mijn dochter en ik een Indische Gans samen met een Grauwe in De Deelen bij Heerenveen, en hetzelfde stel enkele uren later bij Heerenveen in een plas naast de A32. Zie de foto.
Groet, Henk Erkelens.
www.nicodehaan.nl/..

Nico: ja bij ganzen lopen de soorten nog wel eens in elkaar over….


Hallo Nico
Wij hebben 7 april ook enorm genoten in de blauwe kamer. 
Een lepelaar die worstelt met een enorme tak voor het nest en na veel gedoe toch maar op zoek gaat naar een iets kleiner formaat.
En een prachtige fazant.
Echt een dagje genieten.
vriendelijke groeten 
Reiny Wijenberg
www.nicodehaan.nl/..

Nico: Ja, het is daar het hele voorjaar een groot lepelaarsfeest en dat niet alleen…


Beste Nico,
Op de fotootjes 'onze' meerkoet en haar eieren. Doorgewinterd stel dat al een paar jaar één of twee jongen groot weet te krijgen op het vlot dat ik voor ze gemaakt heb bij onze vlonder. Echte paasfoto's, met mand en eieren. Fijne dagen!
Hartelijke groet,
Theo Veenhof
www.nicodehaan.nl/..

Nico: creatieve meerkoet!