Ornitho-nieuws houdt u op de hoogte van wat er zich actueel buiten afspeelt in de vogelwereld.

U wordt elke week geattendeerd op opvallend vogelgedrag, vogels die net aankomen of vertrekken, zijn gaan zingen enz.
Ook andere opvallende zaken in de vogelwereld worden voor het voetlicht gebracht. Het gaat daarbij niet om zeldzaamheden maar juist om alledaagse zaken en algemene vogels die, u als u de deur uitstapt om een ommetje te maken, ook zelf kunt horen en zien.

Het moeten eye-openers zijn die het voor u net weer wat makkelijker maken de vogels om ons heen te leren kennen.

Geef u ook op voor het (gratis) Ornitho Nieuws en blijf op de hoogte van hetgeen ik zoal buiten zie, hoor en beleef en wat me verder opvalt aan bijzondere weetjes en nieuws.

Hieronder vindt u het meest recente exemplaar: Geoorde fuut voor twitterhut.
van 25 april 2015


Roodborstliefde op gazon
blauwborstshow in oostvaadersplassen
Zanglijster houdt van zonnebaden
Bosuil broedt in onze uilenkast!
Laatste kans voor een supertrip naar Texel!
Geoorde fuut voor twitterhut.


Zaterdag 4 april
ROODBORSTLIEFDE OP GAZON
Het is bekend, roodborsten vechten elkaar de tent uit. Nooit zie je een groepje roodborsten samen, altijd staan ze met hoog opgeheven borst naar elkaar te dreigen en elkaar te intimideren. Zelfs een plukje oranje wol in een struik lokt soms al een furieuze reactie uit! Maar in het voorjaar moeten ze hun aversie tegen oranje overwinnen en aardig zijn voor hun partner, want anders wordt het niets met het nageslacht. Echte roodborstliefde had ik tot vandaag nog niet gezien, je zou meer kunnen spreken van een gedoogrelatie. Maar plotseling zie ik niet alleen twee roodborsten op ons gazon, maar ook nog een aandoenlijke voederscène. Het vrouwtje bedelt als een jong vogeltje en meneer stopt er braaf voer in. Tot drie keer toe, maar toen ik mijn fototoestel in aanslag had, was het alweer voorbij en ik heb dan ook alleen het vrouwtje in de aanbieding. Geen bewijspixels dus, maar het is echt gebeurd! Hebt u wel eens een voederscène gezien van volwassen roodborsten?
www.nicodehaan.nl/..

Donderdag 16 april
BLAUWBORSTSHOW IN OOSTVAADERSPLASSEN
Medio april is het rietland nog kaal en zijn alle zangvogels nog lang niet teruggekeerd uit Afrika. Wel volop kwellende fitissen en hier en daar een rietzanger. De blauwborst is ook een van de eerste Afrika-gangers die terug keert en valt extra goed op in het nog kale bruine rietland. Samen met een Ornitholezer breng ik een kort bezoek aan de Oostvaardersplassen waar je in deze periode een redelijk goede blauwborst garantie kunt geven. Het is dan ook direct raak als we bij de eerste gluurmuur naar buiten kijken. Boven in een struikje zit een blauwborst minuten lang te showen en te zingen. Iets verderop krijgen we opnieuw een blauwborst in beeld, nu in het rietland. Wat zijn ze mooi en wat zijn het toch enorme showbinken! De oranje staart wordt gespreid en af en toe maakt meneer ook nog een zangvluchtje naar boven om daarna als in een soort abseilvlucht luid zingend weer terug te vallen in het riet. Tijdens het zingen wordt de staart soms in een soort winterkoninkjes houding rechtop gehouden. Dat heb ik prachtig vastgelegd voor u. Het is pure kunst.
Het schilderij  red, yellow and blue schijnt vele miljoenen waard te zijn, maar zeg nou zelf, mijn red, white and blue, gevat in mystiek bruin, komt daar ver boven uit!
www.nicodehaan.nl/..

Dinsdag 14 april
ZANGLIJSTER HOUDT VAN ZONNEBADEN
Ons huis bestaan heeft veel grote ramen en dat vind ik prettig. Het is eigenlijk een grote kijkdoos en waar je ook bent, er valt altijd buiten wel wat te zien. Vanuit het keukenraam heb ik al dagen lang een stel zanglijsters in de voortuin zien rondscharrelen en met een beetje geluk decimeren ze de slakken die anders onze hosta’s veranderen in een grote gatenkaas! Het is een uur of twaalf en het zonnetje schijnt uitbundig. Tijd voor een zonnebad, meent een van de zanglijsters en gaat er eens goed voor zitten. De staart wordt gespreid, de bek open om de overtollige warmte af te voeren. Het schijnt dat door de ultraviolette straling van het zonlicht allerlei parasieten worden verjaagt maar volgens mijn waarneming zat de zanglijster ook gewoon even te genieten van zijn zonnebad. Deze keer was ik wel op tijd met mijn fototoestel, de bewijspixels gaan hierbij!
www.nicodehaan.nl/..

Maandag 20 april
BOSUIL BROEDT IN ONZE UILENKAST!
Ik had u al bericht dat we vermoeden dat de bosuil deze keer in de nestkast in onze tuin is gaan broeden. Het bewijs is intussen geleverd. Dagelijks hangen de kauwen gefrustreerd rond hun vroegere woning, gluren naar binnen, hakken op de kast maar durven echt niet naar binnen. Een paar uur geduldig posten in de avondschemering leverde het bewijs, ik zag een glimp van de bosuil naar binnen vliegen. Het mannetje slaapt intussen weer af en toe ook in onze tuin. Heel goed verstopt in de taxus, u moet goed kijken, maar ik heb hem “gedigiscoopt”. Ook de kauwtjes op het dak van de nestkast heb ik erbij gedaan. En nu maar wachten op de jongen!
www.nicodehaan.nl/..

Dinsdag 21 april
GEOORDE FUUT VOOR TWITTERHUT.
Ja, hij bestaat echt, de Twitterhut. Met vrienden zwierven we door de Weerribben en onderweg maakten we een korte stop bij de Twitterhut. De hut kijkt uit over een stuk voormalige landbouwgrond dat in het kader van klimaatbuffers (opvang van hevige regenbuien) is aangelegd. Vanuit de hut kijk je uit op een kunstmatige oeverzwaluwkolonie en die was al zeer in trek. Ondank de gure en koude noordenwind zwierden er al tietallen oeverzwaluwen rond de nestgaten, een vrolijk en mooi gezicht. Ver weg ontdekken we nog een geoorde fuut. De bijna lichtgevende gele wangveren en het fel rode oog lichten op.
Mijn foto’s gaan hierbij en ik vond nog een mooie fotoserie over de hut op internet.
www.nicodehaan.nl/..
www.jetskefotografie.nl/..  

OrnithoNieuws-lezers SCHRIJVEN:

Hallo Nico,

Ik denk dat je deze wel leuk vindt:

nature365.tv/..-2-2015/


Nico: zeker leuk, raven schijnen ook wel eens glijbaantje te spelen door op hun rug van een gletsjer af te glijden. Dank


Hallo Nico,
 Hierbij een plaatje van een poelruiter. Gemaakt vanuit de vogelfotohut van Landschap Noord Holland in het Balgzandpoldertje bij Den Helder.
 Groeten
 Gerard Bos.

www.nicodehaan.nl/..

Nico: Zeldzame ruiter en ook nog zeldzaam mooi vastgelegd! Bedankt!Hallo,
Hier is de foto ik hoop dat u weet wat voor vogeltje het is.
Mvg, vogelwereld


www.nicodehaan.nl/..

Nico: lijkt op een huismusvrouw maar is het zeker niet. Maar wat dan wel? Een ontsnapte volierevogel? Hij of zij is ontegenzeggelijk heel tam! Wie weet meer?


Hallo Nico,

Ik ben Tom en ik woon in een dorp in noord-holland. Vlakbij ligt een park waar ik al een aantal jaar, ongeveer vanaf 2012 denk ik, een zwaan zie die vaak met lantaarnpalen staat te "knuffellen". Eerst deed hij dit overal in en om het park maar nu hij een nest heeft (althans ik neem aan dat het zijn nest is) blijft hij bij dezelde lantaarn. Ik vraag mij af of er iets over bekend is. Ik heb het er al vaker met vrienden over gehad en konden zelf dingen bedenken als elektromachnetisme oid, maar ik kan hier van nergens een bevestiging vinden.

Wellicht dat u hier iets over weet?

Met vriendelijke groet,

Tom Holwerda


Nico: ik denk dat hij zichzlef ziet in het spiegelende oppervlak en “die andere zwaan” probeert weg te jagen..

Beste Nico,
Op tweede paasdag bevond zich bij ons in de tuin een havik. De havik had het op mijn witte duif voorzien. Ondanks dat de duif goed beschermd in een vogelkooi zit, heeft hij hem toch weten te verwonden. De havik bevindt zich dus ook al in achtertuinen van woningen. Ik woon in Mariaparochie, een klein gehucht vlak bij Almelo.
De havik liet zich moeilijk verjagen. Toch een zeldzaamheid zo'n vogel achter in de tuin.

Met vriendelijke groten Richard de Vries


Nico: Meestal is het een sperwer die in de achtertuinen komt..zie onder

Beste Nico,
 
Gisterenavond 31 maart landde een sperwer bij ons in de voortuin (een rustige straat in Oss) met een tortelduifje in zijn poten en begon heftig het beestje te plukken.
Je denkt gauw het fototoestel pakken en voorzichtig, weliswaar van achter het glas, op een afstand van ongeveer 4,5 m bijgaande foto's gemaakt.
 
m.vr.gr. Clem van Zuylen

www.nicodehaan.nl/..

Nico: Prachtige foto’s van deze sperwerman, goed gelukt!


Beste Nico,
Deze ochtend heel vroeg al liep ik door het bos en hoorde een ... het leek op een claxon van een scooter. ik keek om en zag of hoorde verder niets meer. ik realiseerde me dat ik op ongeveer dezelfde plek stond waar ik enkele weken geleden datzelfde geluid had gehoord. ik dacht ..het moet een vogel zijn  MAAR ... is er een vogel die dit geluid heeft, op je cedees kan ik het niet vinden. Ik hoop op je reactie, dank alvast. Hartelijke groet, Anjo van den Hurk

Nico: Is geen eenvoudige vraag, een heftig roepende boomklever misschien of een roepende zwarte specht?? Klinkt als een hoog Hieieieieiep Hieieieiep enz