Ornitho-nieuws houdt u op de hoogte van wat er zich actueel buiten afspeelt in de vogelwereld.

U wordt elke week geattendeerd op opvallend vogelgedrag, vogels die net aankomen of vertrekken, zijn gaan zingen enz.
Ook andere opvallende zaken in de vogelwereld worden voor het voetlicht gebracht. Het gaat daarbij niet om zeldzaamheden maar juist om alledaagse zaken en algemene vogels die, u als u de deur uitstapt om een ommetje te maken, ook zelf kunt horen en zien.

Het moeten eye-openers zijn die het voor u net weer wat makkelijker maken de vogels om ons heen te leren kennen.

Geef u ook op voor het (gratis) Ornitho Nieuws en blijf op de hoogte van hetgeen ik zoal buiten zie, hoor en beleef en wat me verder opvalt aan bijzondere weetjes en nieuws.

Hieronder vindt u het meest recente exemplaar: Vaar mee over de IJssel
van 5 april 2019

maart 2019

Spetterende foto’s
Boomkruiperpaar in beeld
IJsselexcursie op woensdag 29 mei .a.s
Hangeenden in de zon
Boomklever aan het werk

Begin maart
SPETTERENDE FOTO’S
Ja, ik kan het niet laten. Elke keer als een vlaamse gaai in onze vijver een bad neemt breng ik het fototoestel in aanslag. Hierbij weer een paar van die “spetterende” foto’s. Minstens zo spetterend zijn de “handtekeningen” die de bosuilen achterlaten op onze stoep. Ze beginnen en eindigen de nachtjacht altijd met een kort verblijf in onze notenboom, en bijna elke ochtend ligt het bewijs daarvan op onze stoep! Ik doe er ook nog een zoekplaatje bij, buiten geflitst: zoek de bosuil
www.nicodehaan.nl/..

Dinsdag 19 maart
BOOMKRUIPER PAAR IN BEELD
Sinds een paar weken heeft een paartje boomkruipers speciale interesse in onze berk. Mij vallen ze direct op maar de schutkleur en het kleine formaat zorgen er voor dat iemand die met een vage algemene blik naar buiten kijkt om van het groene decor en de zon te genieten, van zijn leven geen boomkruiper zal waarnemen. Boomkruipers moet je verdienen. Af en toe eens even goed de stammen of muren afspeuren en opletten of er soms een muisgrote bruinachtige vogel overheen schokt en schuift met een klein gebogen priemsnaveltje. Als ze aan de zijkant van de boom omhoog gaan zie je soms een glimp van de lichte satijnwitte onderbuik. Boomkruipers kunnen niet op de kop naar beneden kruipen zoals boomklevers dat doen. Ze vliegen telkens naar de stamvoet van de volgende boom en spiralen dan langzaam omhoog terwijl ze insecten tussen de schorsspleten en kieren uitpeuteren. Met de digiscoop ben ik steeds te laat, want ze zitten geen moment stil, maar met mijn Nikon p900 pluk ik ze zo van de boom af, kijk maar mee.
www.nicodehaan.nl/..

Maandag 18 maart
HANGEENDEN IN DE ZON.
Voor de wildeeenden mannen zijn dit de weken van het grote nietsdoen.
De meeste dames zitten op de eieren en het enige wat je als eendenman moet doen is een beetje in de buurt blijven. Je weet maar nooit, als het nest mislukt is het handig als je er bent om opnieuw voor nageslacht te zorgen. Zitten, zonnen en slapen. Samen is gezelliger dan alleen dus overal zie je nu groepjes hangeenden. Eenden slapen meestal overdag dus dat komt goed uit. Een dutje doen in de zon en om de beurt houdt één van de woerden wel de wacht. Komt er een vrouwtje van het nest en waagt ze zich te dicht bij de hangclub dan worden die mannen plotseling reuze actief en vinden er soms wilde achtervolgingen plaats. Als dat maar niet gebeurt in parkvijvers met steile oevers is er niets aan de hand en weet het vrouwtje wel te ontsnappen. In onze vijver is het ook regelmatig raak en wordt een eendenvrouw achtervolgt door twee woerden.
www.nicodehaan.nl/..

Zondag 24 maart
BOOMKLEVER AAN HET WERK.
Even een fietsrondje door de bossen rond mijn woonplaats Scherpenzeel. Al heel snel zie ik een boomklever uit een oud spechtengat komen. Fiets tegen de boom, fototoestel in aanslag en afwachten maar. Al snel komt mevrouw boomklever langs met nestmateriaal. Geen zachte donsveertjes, maar harde schorsschilvers van de grove dennenbast. Voor de jonge boomklevers straks dus geen zacht opgemaakt bedje, maar stevige boombast als nestbodem. Ik sta op slechts een meter of vier afstand maar ben totaal niet relevant. Er is werk aan de winkel, dus vliegt de boomkleefster, zonder op mij te letten, af en aan!
www.nicodehaan.nl/..

OrnithoNieuws-lezers SCHRIJVEN: