Ornitho-nieuws houdt u op de hoogte van wat er zich actueel buiten afspeelt in de vogelwereld.

U wordt elke week geattendeerd op opvallend vogelgedrag, vogels die net aankomen of vertrekken, zijn gaan zingen enz.
Ook andere opvallende zaken in de vogelwereld worden voor het voetlicht gebracht. Het gaat daarbij niet om zeldzaamheden maar juist om alledaagse zaken en algemene vogels die, u als u de deur uitstapt om een ommetje te maken, ook zelf kunt horen en zien.

Het moeten eye-openers zijn die het voor u net weer wat makkelijker maken de vogels om ons heen te leren kennen.

Geef u ook op voor het (gratis) Ornitho Nieuws en blijf op de hoogte van hetgeen ik zoal buiten zie, hoor en beleef en wat me verder opvalt aan bijzondere weetjes en nieuws.

Hieronder vindt u het meest recente exemplaar: Eindelijk weer wouwaap
van 8 juni 2017

- Gluren naar de bosuilen.
- Na meer dan een halve eeuw weer.. wouwaap!
- Nieuwe tuinvogel
- Grote bonte spechtenfamilie over de vloer.Dinsdag 30 mei
GLUREN NAAR DE BOSUILEN.
Verstopt in de parapluesdoorn zat de bosuil (man of vrouw?) naar mij te gluren terwijl ik in de tuin aan het werk was. Snel even de schoffel aan de kant er teruggegluurd met de digiscoop! Even later zag ik de andere uil boven in de taxus zitten, ook maar even voor u vastgelegd. Van een oud collega van Vogelbescherming kreeg ik onlangs ook nog een paar prachtige jonge bosuilen gemaild. Vooral de bosuil in maanlicht vind ik geweldig! Voor u dus nog weer even een bosuilfeestje, we kunnen er niet genoeg van krijgen! Wij denken dat we twee jongen hebben in de tuin maar ze zitten zo verstopt dat ik ze nog niet heb kunnen zien, alleen horen!
www.nicodehaan.nl/..

Donderdag 1 juni
NA MEER DAN EEN HALVE EEUW WEER….WOUWAAP!
Ja, officieel  heet het wouwaapje tegenwoordig woudaap maar dat mag ik van collega Baardman, Hans Dorrestijn niet zeggen. “Als je dat zegt lijkt het wel of er een gorilla in het rietland woont”, was zijn commentaar! We zijn op pad voor de laatste aflevering van dit seizoen in de omgeving van Rotterdam en staan te kijken bij de Zevenhuizerplas. Van de tien tot twintig paartjes wouwaap die nog in ons land broeden, broedt ongeveer 25 procent hier en dit is tegelijk ook de enige plek waar je ze, zonder ze te verstoren, medio mei goed kunt zien. Voor het laatst had ik ze gezien in de Loosdrechtse plassen, ik denk begin zestiger jaren, nog gewoon tussen de toeristen, want echt schuw zijn ze niet. Toen waren er nog enkele honderden.  We zien van alles, blauwborsten, baardmannetjes, rietzangers en dan plotseling vliegt er een mannetje wouwaap voor onze neus langs. We staan nog uren te posten en net als we naar de auto lopen om in te pakken worden we door andere vogelaars gewaarschuwd: ”wouwaap,wouwaap!” Het is een vrouwtje en ze zit ver weg, dus meer dan aan paar vage bewijspiksels heb ik niet voor u maar wel heel bijzonder!
www.nicodehaan.nl/..

Zondag 4 juni
NIEUWE TUINVOGEL.
Heel even snapte een boerenzwaluw een veertje van ons gazon en daarmee kwalificeerde hij zich tevens als nieuwe tuinvogel. Alle vogels die fysiek contact maken met onze tuin beschouw ik als tuinvogels. Je hebt ook een hele serie overvliegvogels, van visarend tot zwarte ooievaar, maar als tuinvogel tel ik alleen die vogels mee die ook echt in de tuin hebben gezeten of gelopen. Ik zal in een van de komende nieuwsbrieven daar eens een lijstje van meesturen! Deze week regelmatig puttertjes en ook de zwarte kraai struint mijn tuin af, op zoek naar eitjes en jonge vogels voor zijn eigen kinderen!

Dinsdag 6 juni
GROTE BONTE SPECHTENFAMILIE OVER DE VLOER.
In de straat, iets verderop was onlangs een bonte spechtennest uitgevlogen. Tot mijn grote vreugde zwierven de jongen al snel door onze tuin, want jonge grote bonte spechten zijn heel mooi. Zelfs nog mooier dan hun ouders en dat kom je in de natuur niet zo vaak tegen. Het mannetje heeft alleen een rode nekvlek, het vrouwtje mist rood aan de kop maar de jongen zien er prachtig uit. Ze hebben een mooie satijnrode pet die in het zonlicht bijna lichtgevend rood is! Snel een vetblok aan de boom gehangen en toen waren ze helemaal niet meer weg te slaan! De ouders brachten af en toe wat vet naar de jongen en na een paar dagen wisten de jongen deze snoepwinkel ook zelf te vinden. Kortom een groot spechtenfeest in onze tuin. Heel even leek het mis te gaan toen een van de jongen tegen ons windscherm aanvloog maar direct nadat ik de foto gemaakt had vloog hij alweer weg de boom in!
www.nicodehaan.nl/..

OrnithoNieuws-lezers SCHRIJVEN:

Nico,
Deze foto heb ik gemaakt in natuurgebied Het Kruiszwin, Anna Paulowna.Groeten,
Gerard Bos
www.nicodehaan.nl/..

Nico: Oooh, wat is tie mooi!


Hallo Nico,
Gisteren landde er een roofvogel op onze pergola met vogeltje tussen de poten. Hij spiedde wel op zich heen maar deed zich een aantal minuten te goed aan de lekkernij. Daarna verplaatste hij/zij zich naar een tuinstoel en hij heeft daar zeker nog 10 minuten zitten eten. Toen we 's avonds de foto's bekeken leek het toch echt een havik te zijn, felle gele ogen en poten, brede horizontale strepen op de staartveren, veertjes om de poten heen. Hebben we gelijk? We hebben eigenlijk nog nooit een roofvogel in de tuin gezien,
met vriendelijke groet,
fam. Bijl/van Dansik
www.nicodehaan.nl/..

Nico: het is een mooie…sperwervrouw!


Waarde Nico,
Als trouwe lezer van ornithonieuws heb ik in de bijlage misschien een bijdrage voor m'n medelezers op je prikbord!
Op mijn bijna dagelijkse fietstochtjes, al tien jaar over deze dijk hier, zag ik in een waai aan de lek  +/- 2weken in april
j.l. deze Zwarte Ruiter fourageren.
Is dit bijzonder? Heb ik geluk gehad? Of in het verleden niet scherp en langdurig genoeg geobserveerd, maar ik heb nu dit exemplaar in foto/film- verzameling!
Vertrouwende dat deze mail goed over komt en dank voor het ornithonieuws,
Met vriendelijke groeten J.van Heel Beusichem.
www.nicodehaan.nl/..

Nico: dit zijn pas echte ZWARTE ruiters! Heel mooi en bijzonder, zo in prachtkleed!


Nico, ik wil je ook nog even wijzen op deze site asml.peregrines.nl/..
In de toren van het ASMLconcern in Waalre/Veldhoven een nest van de slechtvalk met vier jongen. Schitterend. Even kijken.
Groten van Frits Gerssen

Nico: bedankt! Zie ook www.beleefdelente.nl


Beste Nico,
Bij onderstaande koptekst " KUIFDUIKER IN GOUDGLANS" staat ook een link waarin een afbeelding van deze soort zou staan
Echter betreft het hier geen Kuifduiker, maar een Geoorde Fuut! https://www.youtube.com/watch?v=QECS0Ag-8wQ
Deze soort komt met flink wat paartjes voor in het beschreven gebied en is m.n. goed te zien vanaf het dak van het (betonnen) gemaal!
Hier heb je ruim zicht over de Onnerpolder, dé plek waar dit jaar ook het eerste paartje Zeearend voor Groningen zich heeft genesteld en waar nu het eerste jong is geboren :-) Wél zat er op 19 april een aantal dagen Kuifduiker in Veendam: https://www.youtube.com/watch?v=pY8BGs-5ovo
m.v.g. Piet Zuidhof (lid VWG Groningen-Haren)

Nico: en zo heb ik er nog een paar dozijn ontvangen……!


Nico,
Foto's gemaakt bij het Wagejot op Texel.
Groeten,
Gerard Bos
www.nicodehaan.nl/..