Ornitho-nieuws houdt u op de hoogte van wat er zich actueel buiten afspeelt in de vogelwereld.

U wordt elke week geattendeerd op opvallend vogelgedrag, vogels die net aankomen of vertrekken, zijn gaan zingen enz.
Ook andere opvallende zaken in de vogelwereld worden voor het voetlicht gebracht. Het gaat daarbij niet om zeldzaamheden maar juist om alledaagse zaken en algemene vogels die, u als u de deur uitstapt om een ommetje te maken, ook zelf kunt horen en zien.

Het moeten eye-openers zijn die het voor u net weer wat makkelijker maken de vogels om ons heen te leren kennen.

Geef u ook op voor het (gratis) Ornitho Nieuws en blijf op de hoogte van hetgeen ik zoal buiten zie, hoor en beleef en wat me verder opvalt aan bijzondere weetjes en nieuws.

Hieronder vindt u het meest recente exemplaar: Wat was het warm
van 13 september 2019

Met deze keer:

-Juli: wat was het warm
-De Kiekkaste is prachtig!
-Ga mee vogels kijken op Texel.  
-Blauwe Kamer altijd prijs.
-Excursie geslaagd, visarend, zeearend en veel grote zilverreigers.
-De ooievaar is door Vogelbescherming gered.


JULI:
WAT WAS HET WARM!
We zijn de hittegolven al snel vergeten. Elke dag lagen er wel een paar tuinvogels met de bek open om een beetje af te koelen. Een roodborstje amechtig hijgend op het zand, een merelman languit in de klimop. Ik stuur ook nog even de spetterende jonge spreeuwen mee die de in de vorige Ornithonieuws niet waren toegevoegd. Vogels kunnen niet zweten daarom doen ze bij warm weer de bek zover mogelijk open om toch nog wat transpiratie kwijt te raken.
www.nicodehaan.nl/..

Zondag 25 augustus.
DE KIEKKASTE IS PRACHTIG.
Bent u er wel eens geweest? In het uiterste puntje van Noord Oost Groningen in Nieuw Statenzijl staat een van de mooiste vogelkijkhutten van ons land, ooit neergezet door het Groninger Landschap. Je loopt eerst via een lang plankier tussen het hoge riet door naar de rand van de Waddenzee. Onderweg hoor je hier vaak de “ping ping” geluidjes van de baardmannetjes. In de schuilhut heb je vervolgens een prachtig panorama view over de Waddenzee. Heel in de verte zie ik een groep goudplevieren, nog maar net aangekomen en grotendeels nog in zomerkleed. De Waddenzee,  minstens vijftig tinten grijs met daarin vogels die met hun verschijning meer aan kunst dan aan vogels doen denken.
www.nicodehaan.nl/..

Vrijdag 30 augustus
BLAUWE KAMER ALTIJD PRIJS.
Er zijn van die pareltjes die altijd wel een bezoek waard zijn. Voorjaar, zomer, herfst of winter, hier is altijd wat te zien. Een laat lepelaarsjong voor de hut, een mooie grote zilverreiger, ver weg een grote groep lepelaars, klaar voor de grote reis naar Afrika. Tegelijkertijd nog steeds bedelende jonge aalscholvers in een nest, nog lang niet in staat om uit te vliegen. Als u goed kijkt zult u ook nog een vage illusie van een ijsvogel aantreffen! We zien een sperwertje doortrekken. Heel even met de vleugels slaan en dan zweven. De strak afgesneden staart steekt helder af tegen de blauwe lucht. De Blauwe Kamer, trek er maar gerust een dag voor uit!
www.nicodehaan.nl/..

Woensdag 4 september.
EXCURSIE GESLAAGD, VISAREND, ZEEAREND EN VEEL GROTE ZILVERREIGERS.
Elk jaar organiseren we wel een paar excursies waarin we al varend ,van Hattem over de IJssel naar het Ketelmond gebied, samen vogels kijken. Meestal zien we tijdens onze IJssel vaartochten of de visarend of de zeearend. Deze keer zagen we ze allebei! Eerst heel mooi zeilend en biddend dichtbij de boot de visarend en wat later vloog er een jonge zeearend een poos met de boot mee, als een bijzonder escorte. De beelden zijn op ons netvlies beland en deze keer niet op de camera. Ik heb wel de grote zilverreigers voor u meegenomen die in de Ketelmond alom aanwezig waren. Bijzonder was de waarneming van een kleine zilverreiger bij Zalk, die had ik daar nog niet eerder gezien. Ook de casarca’s waren goed te zien net als een hele late visdief. Met de ijsvogel erbij kwamen we, ondanks het ontbreken van de kleien zangvogels, toch nog op 45 soorten!
www.nicodehaan.nl/..

OrnithoNieuws-lezers SCHRIJVEN: