Ornitho-nieuws houdt u op de hoogte van wat er zich actueel buiten afspeelt in de vogelwereld.

U wordt elke week geattendeerd op opvallend vogelgedrag, vogels die net aankomen of vertrekken, zijn gaan zingen enz.
Ook andere opvallende zaken in de vogelwereld worden voor het voetlicht gebracht. Het gaat daarbij niet om zeldzaamheden maar juist om alledaagse zaken en algemene vogels die, u als u de deur uitstapt om een ommetje te maken, ook zelf kunt horen en zien.

Het moeten eye-openers zijn die het voor u net weer wat makkelijker maken de vogels om ons heen te leren kennen.

Geef u ook op voor het (gratis) Ornitho Nieuws en blijf op de hoogte van hetgeen ik zoal buiten zie, hoor en beleef en wat me verder opvalt aan bijzondere weetjes en nieuws.

Hieronder vindt u het meest recente exemplaar: Spechten over de vloer.
van 21 november 2014

MET DEZE MAAND:
Spechten over de vloer.
Eekhoorn belangrijkste gast op voedertafel.
Boomklever maakt van onze tuin een provisiekast.
Vuurgoudhaantje in de taxus.
Informatie over de boomklever en goudhaangeluiden

Maandag 3 november
SPECHTEN OVER DE VLOER.
Deze keer geen verhalen over mooie spectaculaire natuurgebieden, maar uitsluitend waarnemingen rondom ons huis. De ene winter is de andere niet. In het winterhalfjaar 2013/14 heb ik niet eenmaal de grote bonte specht in onze tuin zien langskomen. Andere jaren was het een vaste gast die zich wekelijks liet zien en aan de vetbollen hing. Wellicht dat het zachte weer( het heeft immers niet één keer echt gevroren) van de afgelopen winter er de oorzaak van dat de specht zich niet liet zien. Als er voldoende voedsel in de bossen te vinden is dan heb je de tuinen van de huizen niet nodig. In dat opzicht zijn we dus eigenlijk een soort voedselbank voor de bosvogels en zijn we er alleen om de tekorten aan te vullen. Maar nu de winter nog niet eens echt is begonnen zien we soms al twee bonte spechten tegelijk! Man en vrouw controleren onze oude bomen op larven en ander eetbaar spul. Bovenin onze berk hebben ze intussen gaten gehakt zo groot als een tennisbal, het gazon ligt bezaait met spaanders. Nu maar hopen dat ze komend voorjaar ook in de berk gaan broeden!


Woensdag 5 november
EEKHOORN BELANGRIJKSTE GAST OP VOEDERTAFEL.
Het is gedaan met het buiten zitten. De tuinstoelen gaan in de opslag en in plaats daarvan staat er een stevige tafel voor het raam met daarop een voederbakje vol met speciaal vogelvoer en walnoten. Onze  ‘huiseekhoorns” zijn niet weg te slaan en pal achter het raam zitten ze vrolijk het vogelvoer op te knabbelen. Ze halen daar heel selectief de lekkerste zaden uit en gelukkig gaan ze af en toe even weg waardoor de vogels ook nog een kans krijgen. Door op vier verschillende plaatsen wat voer aan te bieden moeten ze steeds weer kiezen en komen we ze overal tegen. De omgewaaide bosuilboom hebben we in stukken gezaagd en een nieuw leven gegeven als erfafscheiding. Wat voer er op en vanuit het keukenraam is het allemaal prima te volgen. Af en toe wordt er strijd geleverd met een houtduif en zwaait de opgewonden eekhoorn heftig met zijn staart om indruk te maken.
www.nicodehaan.nl/..

Zaterdag 8 november
BOOMKLEVER MAAKT VAN ONZE TUIN EEN PROVISIEKAST.
Ook de boomklever heeft de weg naar onze tuin nu al weten te vinden. Als de eekhoorn even weg is flitst de boomklever naar de voedertafel, pakt met zijn snavel snel vier of vijf zonnepitten en vliegt weer weg. Een minuut later is zij of hij  al weer terug voor de volgende lading. Al die zonnepitten worden niet direct opgegeten maar overal verstopt. In boomspleten, kieren en gaten waardoor er een ware provisiekast ontstaat, een voorraadje voor barre tijden. Wat zijn ze mooi die mini-spechtjes en hierbij nog wat extra informatie voor het feest van de herkening.


BLAUWSPECHT IS BOUWVAKKER
Blauwspecht is ook wel een aardige volksnaam. De schokkerige manier van voortbewegen, het af een toe eens lekker van je af roepen en zijn voorliefde voor wat zwaarder hout zijn de overeenkomsten met de spechtenfamilie. Maar als je beter kijkt zie je de verschillen. Een klein gedrongen lichaam, nauwelijks een staart, prachtige blauwe kastanjebruine en roodbruine kleuren en een pittig zwart masker zijn de beste veldkenmerken van de boomklever. Op het eerste gezicht zijn man en vrouw gelijk, maar als je goed kijkt zie je dat het mannetje een veel roodbruinere achterflank heeft dan het vrouwtje. Achter, net onder de vleugelrand, moet u kijken.. De pas uitgevlogen jongen zijn wat fletser van kleur.
Spechten hakken nestholtes uit en daar is de boomklever maar wat blij mee, want zelf kan hij dat niet. Ze kraken dus meestal een oud spechtenhol, maar vaak is de ingang wat aan de royale kant en zijn ze bang voor ongewenst bezoek. Om dat te voorkomen wordt de ingang met bagger bepleisterd en deels dichtgemetseld. Is de ingang wat klein dan gaan ze toch maar over op de spechtenmethode en beitelen ze de entree wat groter. Echte bouwvakkers dus.

VIDEO: Boomklever in beleef de lente.
www.nicodehaan.nl/..

VIDEO: Boomklever, metselend in nestopening
www.nicodehaan.nl/..

Donderdag 13 november.
VUURGOUDHAANTJE IN DE TAXUS.
Ik zie wat vaag gewriemel en gefladder in onze taxusbomen en omdat ik alles wat zich buiten afspeelt met een half oog al wel herken valt alles wat ook maar een beetje afwijkt me direct op. Het is te klein voor een pimpelmees en ook het geel ontbreekt. Een late tjiftjaf? Die kunnen ook zo kolibrieachtig door een boom dwarrelen. De verrekijker ligt altijd onder handbereik en als ik een zwart-wit kruintje zie weet ik genoeg. Snel naar buiten en van dichtbij zie ik een vuurgoudhaantje, vast net aangekomen uit noordelijke streken. Echt goed laten die goudhaantjes zich nooit zien, daar zijn ze veel te bewegelijk voor, maar een streepje oranje erbij is genoeg om te weten dat dit een mannetje is. Ze zijn tot heel dichtbij te benaderen, want mensen zijn niet relevant voor ze, we zijn een soort gevaarloze zoogdieren net als rendieren. Een paar minuten later was hij alweer verdwenen, foto maken was geen optie. Daarom voeg ik nog wat extra (cursus) informatie toe.

FIJNE HOGE TONEN,
GOUDHAANTJE www.vogelkijkcentrum.nl/..
EN VUURGOUDHAANTJE www.vogelkijkcentrum.nl/..
Heeft u het geluid al beluisterd? Als u de vijftig bent gepasseerd en niets hoort stuur dan niet direct een verontwaardigde email, want de tonen zijn zo hoog dat ze buiten het bereik van de oudere jongeren vallen. Als u de tonen wel kunt horen zijn ze een uitstekend hulpmiddel om goudhaantjes op te sporen want omdat het zulke piepkleine vogeltjes zijn vallen ze nauwelijks op. Tijdens een boswandeling, vooral in naaldbossen, zijn ze veelvuldig te horen, maar hoog boven in de dennen en sparren zijn ze maar moeilijk te zien. Niet alleen in de herfst, maar ook in het voorjaar en de zomer kunt u ze zien, want er broeden ongeveer 50.000 paartjes in onze dennenbossen. Vandaag gaat u kennis maken met het goudhaantje en het vuurgoudhaantje, de kleinste vogeltjes van Europa. Als ze op bezoek komen kunt u ze van heel dichtbij bekijken want ze zijn helemaal niet schuw. Dat doet een beetje paradijselijk aan, vogels die niet bang zijn voor mensen. U hoeft er niet op uit om urenlang door de! bossen te gaan struinen met verrekijker of telescoop. Ze kunnen van de ene op de andere dag tijdens de wintermaanden in uw tuin opduiken.

OrnithoNieuws-lezers SCHRIJVEN: