Ornitho-nieuws houdt u op de hoogte van wat er zich actueel buiten afspeelt in de vogelwereld.

U wordt elke week geattendeerd op opvallend vogelgedrag, vogels die net aankomen of vertrekken, zijn gaan zingen enz.
Ook andere opvallende zaken in de vogelwereld worden voor het voetlicht gebracht. Het gaat daarbij niet om zeldzaamheden maar juist om alledaagse zaken en algemene vogels die, u als u de deur uitstapt om een ommetje te maken, ook zelf kunt horen en zien.

Het moeten eye-openers zijn die het voor u net weer wat makkelijker maken de vogels om ons heen te leren kennen.

Geef u ook op voor het (gratis) Ornitho Nieuws en blijf op de hoogte van hetgeen ik zoal buiten zie, hoor en beleef en wat me verder opvalt aan bijzondere weetjes en nieuws.

Hieronder vindt u het meest recente exemplaar: Vogels op de cm2
van 29 september 2017

Met deze keer:
- Witte buizerd in beeld
- Drie dagen heerlijk vogelen op Texel
- Huismus snoept slagroom
- Lepelaars op Terschelling
- Vogelkunst op Vlieland
- Vogels op de cm2


Woensdag 30 augustus
ZWARTKOP EN WITTE BUIZERD IN BEELD
In het vorige Onieuws had ik u al bericht over onze fotosafari op het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Op deze dag zijn we niet alleen in het fotohutje geweest maar hebben we ook nog even verder rondgekeken. In de verte, in de buurt van het St. Hubertus Slot ontdekten we een grote witte vogel. Heel even laat je je dan toch weer foppen: grote witte vogel, wat kan dat zijn? Een buizerd natuurlijk want die hebben we van bijna zwart tot bijna geheel wit, alleen lijken de witte exemplaren veel groter. Ik wordt nog wel eens gebeld met de mededeling; ik zie een sneeuwuil! Daar komen meestal heel veel mensen op af dus mijn vraag is dan altijd: staan er meer mensen te kijken? Zo niet, dan is het een witte buizerd! Wat verderop zit een mannetje zwartkop te roepen. Meestal houdt die zich schuil in dicht struikgewas, maar deze liet zich uitgebreid in vol daglicht bekijken!
www.nicodehaan.nl/..
www.nicodehaan.nl/..

Woensdag 20 september
HUISMUS SNOEPT SLAGROOM.
Het grote voordeel dat je als vogelaar hebt, is dat je je hobby eigenlijk overal kunt uitoefenen Zelfs als je mee gaat winkelen pik je soms nog zomaar een zingende zwarte roodstaart mee midden in de stad of ontdek je een slechtvalk op een verre torentrans. Je hoeft dus lang niet altijd eindeloos te dwalen in ruige natuurgebieden, in de tuin en zelfs op het terras van een uitspanning in Terschelling west was het goed vogelen. Mijn appelgebak met slagroom moest ik namelijk delen met een paar opdringerige huismussen die kennelijk ook gewoon op dit soort bestellingen zitten te wachten. Met mijn IPhone op een paar decimeters afstand heb ik de snoeper vastgelegd, totdat hij er toch vandoor ging, kijk maar mee!
www.nicodehaan.nl/..

Donderdag 21 september
LEPELAARS OP TERSCHELLING.
Vanuit diezelfde uitspanning kijken we over het droogvallende wad waar de kleine mantelmeeuwen, zilvermeeuwen en kokmeeuwen hun slag slaan. Wat verder weg, in een droogvallende geul zien we een tiental grote witte vogels stappen en maaiende bewegingen maken. Dat kunnen alleen maar lepelaars zijn en met de Photoscoop lukt het om ze toch nog aardig dichtbij te halen. Er is maar één jong bij, aan de lichte snavel te zien. Dat klopt dan wel weer met de berichten dat het dit jaar een dramatisch slecht broedseizoen voor de lepelaar was. Wij genieten van het mooie najaarslicht in de namiddag waardoor de lepelaars prachtig oplichten. En als je dan toch op Terschelling bent is een vaartochtje naar de zeehonden met de Riepel een echte aanrader. De zeehonden worden voorzichtig benaderd, niet verstoort, sommige zijn zelfs nieuwsgierig en draaien de boel om: zij komen kijken naar de toeristen!  De staatssecretaris overweegt een verbod in te stellen op deze zeehondenexcursies, maar als iedereen zo voorzichtig zou manoeuvreren als de Riepel dan zou dat niet nodig zijn ! Zie ook: https://zoekenboek.vvvterschelling.nl/nl/excursion/details/13/   en
www.nicodehaan.nl/..
nos.nl/artikel/2186858
en www.werkgroeplepelaar.nl

OrnithoNieuws-lezers SCHRIJVEN: