Ornitho-nieuws houdt u op de hoogte van wat er zich actueel buiten afspeelt in de vogelwereld.

U wordt elke week geattendeerd op opvallend vogelgedrag, vogels die net aankomen of vertrekken, zijn gaan zingen enz.
Ook andere opvallende zaken in de vogelwereld worden voor het voetlicht gebracht. Het gaat daarbij niet om zeldzaamheden maar juist om alledaagse zaken en algemene vogels die, u als u de deur uitstapt om een ommetje te maken, ook zelf kunt horen en zien.

Het moeten eye-openers zijn die het voor u net weer wat makkelijker maken de vogels om ons heen te leren kennen.

Geef u ook op voor het (gratis) Ornitho Nieuws en blijf op de hoogte van hetgeen ik zoal buiten zie, hoor en beleef en wat me verder opvalt aan bijzondere weetjes en nieuws.

Hieronder vindt u het meest recente exemplaar: Notenkraker in Wageningen
van 4 december 2018

OrnithoNieuws Najaar
met in deze aflevering:

- Eťnendertig dodaarzen op texel.
- Koereigers in de Zuidplaspolder
- Kramsvogels en koperwieken blij met lijsterbessen
- Notenkraker in Wageningen
- Vlaamse gaai eindelijk betrapt in bad


Maandag 8 oktober.
EEN EN DERTIG DODAARZEN OP TEXEL.
Elke Texel excursie is anders en elke Texelexcursie is ook altijd geslaagd! Er is geen ander Waddeneiland waar je de vogels op zoveel verschillende plekken van zo dichtbij kunt bekijken. Een grote zilverreiger waarvan de nek zo dun is dat je je afvraagt of daar wel prooi doorheen kan. Stoere wulpen in het weiland die zich goed laten zien. De groep kluten die steevast in het Wagiot op ons staan te wachten. Zo af en toe een groenpoot, een watersnip of een pieper waarbij je alle vogelboeken nodig hebt om te weten welke, allemaal heerlijke vogelkijkmomenten tijdens een zonnige paar dagen op Texel. Voor mij heel bijzonder waren de 31 dodaarzen die voor de gloednieuwe schuilhut in de Westerkolk dobberden. Ik heb wel eens een paar dodaarzen samen gezien maar zoveel tegelijk is nieuw voor mij, geweldig!
www.nicodehaan.nl/..

Zaterdag 17 oktober
KOEREIGERS IN DE ZUIDPLASPOLDER
Zo af en toe weet mijn broer Wim me te verrassen met een bijzondere waarneming. Een geelgors of een velduil, het zijn nou niet direct vogels die je in de Zuidplaspolder bij Gouda verwacht. Deze keer heeft hij een paar koereigers, uiteraard tussen zijn roodbonte koeien in de aanbieding. Bovendien is hij er in geslaagd om er prachtige fotoís van te laten maken door Elly Meindert. U mag zelf beslissen wie u mooier vindt, de roodbonte koeien of de koereigers! Wilt u nog wat meer koeien en koereigers zien? Kijk dan eens op https://vroegevogels.bnnvara.nl/nieuws/koereigers-in-grappige-situaties
www.nicodehaan.nl/..

Vrijdag 19 oktober
KRAMSVOGELS EN KOPERWIEKEN BLIJ MET LIJSTERBESSEN
Ik heb u in mijn vorige nieuwsbrief verteld dat de lijsterbessen dit jaar nog heel laat aan de lijsterbes hingen. Dat hebben de zojuist gearriveerde koperwieken, kramsvogels en spreeuwen uit ScandinaviŽ tot hun vreugde ook ontdekt. Binnen een paar dagen zat er geen bes meer aan de lijsterbes. Ik vind dat de noordelijke gasten toch erg vroeg en massaal aanwezig zijn. Het wemelt plotseling in onze tuin van de kepen, goudhaantjes, vinken, spreeuwen en intussen hebben ook weer meer dan dertig holenduiven onze voederplaats gekraakt. Wie weet komt er wel een hele strenge winter!
www.nicodehaan.nl/..

Woensdag 21 November
NOTENKRAKER IN WAGENINGEN
Het gebeurt maar zelden dat er een notenkraker in ons land is te zien. Normaal leeft deze vogel in dunbevolkte gebieden in het hoge noorden van Europa. Dat is dan ook de reden dat hij zo tam is. Hij ontmoet nooit mensen en is er dus niet bang voor. In BelgiŽ is de notenkraker een schaarse broedvogel. In Nederland is hij weliswaar super zeldzaam, maar eens in de zoveel jaar is er een invasie van notenkrakers. De eerste keer dat ik de notenkraker zag was in augustus 1968 toen er duizenden exemplaren in ons land neerstreken. Of deze eenzame notenkraker een voorbode is van een nieuwe invasie is echter nog afwachten, spannend! Kijk ook op:
https://www.rootsmagazine.nl/2018/11/21/notenkraker-in-wageningen/  


Woensdag 28 november
VLAAMSE GAAI EINDELIJK BETRAPT IN BAD.
Al jarenlang komen de vlaamse gaaien in onze vijver regelmatig een bad nemen. Maar zoín badderpartij duurt hooguit een halve minuut, te kort om de digiscoop in te stellen. Bovendien duurt het soms een paar dagen voordat en weer gebadderd wordt en is het tijdstip niet te voorspellen. Maar nu, met de Nikon Coolpix P900 camera, waarmee je eindeloos kunt inzomen en vanuit de losse hand toch haarscherp kunt fotograferen lukte het me om vanuit onze woonkamer de badderpartij tien meter verderop snel vast te leggen! Na het badderen, springt de gaai van tak tot tak om al het water weer kwijt te raken en snel weer op de drogen. Kijkt u maar mee. Ik doe er voor de volledigheid het zonnebad van een paar maanden geleden ook nog even bij, genieten maar. www.nicodehaan.nl/..
www.nicodehaan.nl/..

OrnithoNieuws-lezers SCHRIJVEN: