Ornitho-nieuws houdt u op de hoogte van wat er zich actueel buiten afspeelt in de vogelwereld.

U wordt elke week geattendeerd op opvallend vogelgedrag, vogels die net aankomen of vertrekken, zijn gaan zingen enz.
Ook andere opvallende zaken in de vogelwereld worden voor het voetlicht gebracht. Het gaat daarbij niet om zeldzaamheden maar juist om alledaagse zaken en algemene vogels die, u als u de deur uitstapt om een ommetje te maken, ook zelf kunt horen en zien.

Het moeten eye-openers zijn die het voor u net weer wat makkelijker maken de vogels om ons heen te leren kennen.

Geef u ook op voor het (gratis) Ornitho Nieuws en blijf op de hoogte van hetgeen ik zoal buiten zie, hoor en beleef en wat me verder opvalt aan bijzondere weetjes en nieuws.

Hieronder vindt u het meest recente exemplaar: Nu ook groep raven in de Oostvaardersplassen
van 11 september 2015

Met deze keer:
- Speuren naar boomvalk levert slechtvalken op.
- Nu ook groep raven in de Oostvaardersplassen.
- Twee zeearenden samen in een boom.
- Zwartkop is dop op karmozijnbessen.


Dinsdag 18 September
SPEUREN NAAR BOOMVALK LEVERT SLECHTVALKEN OP.
Na de opnames voor de serie Baardmannetjes voor Omroep Max ga ik, op verzoek van Omroep Flevoland op zoek naar roofvogels en uilen in de Flevopolders. Samen met Gerard van Ommen speuren we in en buiten natuurgebieden naar kiekendieven, arenden en nog meer vogels met kromme snavels en scherpe klauwen.
Vandaag gaan we op zoek naar de boomvalk. De zomer is bijna voorbij en mijn hoop is gevestigd op de Oostvaardersplassen. Beheerder Jan Griekspoor brengt ons tot in de haarvaten van dit prachtige gebied en alle mogelijke boomvalklocaties worden door ons onderzocht.
Tijdens onze zoektocht zien we opvallend veel casarca’s en dat is nieuw. Maar telkens als we heel in de verte een boomvalk menen te zien is het een ..slechtvalk.  Drie slechtvalken komen we tegen en pas op het laatst ver weg een boomvalk, terwijl we een zeearend staan te filmen! Kortom groot vogelavontuur in de polder.
www.nicodehaan.nl/..

Dinsdag 18 September.
NU OOK GROEP RAVEN IN DE OOSTVAARDERSPLASSEN.
Tijdens deze tocht zien we nog iets bijzonders. Een hele groep raven en dat ziet er goed uit. Raven zijn namelijk nogal kieskeurig en aan twee raven heb je bij lange na niet genoeg om met succes broedparen te kunnen vormen. Raven kunnen vele tientallen jaren oud worden en bij het “daten” gaan ze heel zorgvuldig te werk. Ze leven eerst een aantal jaren in een groep, leren elkaar beter kennen en pas als ze wat ouder zijn wordt het huwelijk gesloten. Daarna blijven ze dan ook voor het leven bij elkaar.
Dankzij het feit dat de dieren in dit gebied niet “geëuthanaseerd” worden maar zelf dood mogen gaan vinden we hier en daar kadavers, voor de raven een ware delicatesse.  In een gezond bos staat ook dood hout en in een gezond natuurbied horen ook kadavers thuis. Dat was eeuwen lang het geval, maar dat zijn we een beetje vergeten! Er is dus een “schreeuwend gebrek” aan kadavers in dit land.
Nu alles bijna overal netjes wordt opgeruimd zijn de Oostvaardersplassen voor veel dieren een ware oase! Ik heb zowel de raven als het kadaver voor u vastgelegd, kunt u er een beetje aan wennen! Maar ook nog even een “lief” plaatje van de levende herten, ter compensatie!
www.nicodehaan.nl/..

Donderdag 27 Augustus
TWEE ZEEARENDEN SAMEN IN EEN BOOM .
Vandaag zijn we op pad voor…. de visarend. Maar ja die krijg je begin september niet zomaar op bestelling. We staan te posten bij het Harderbroek. Aan de westkant, aan het eind, is een prachtig uitzichtpunt over de ondiepe plassen. Overal jagen grote zilverreigers, een bruine kiekendief komt langs, zelfs een wespendief zien we overkomen maar geen visarend.
www.nicodehaan.nl/..
Ver weg ontdekken we wel een grote roofvogel in een boom en met behulp van de telescoop ontdekken we de zeearend. Zelfs twee zitten er in de boom en als we ons even later in de vogelkijkhut in het Harderbroek hebben verstopt zien we al snel de eerste zeearend wegvliegen, ver weg en niemand vliegt op. De tweede heeft het beter begrepen want die komt prachtig voor de hut langs, terwijl alles en iedereen wordt opgejaagd, wat een spektakel.
Van foto’s maken kwam niets door de commotie maar ik heb wel een mooi plaatje van de twee rustende zeearenden ver weg in de boom. En natuurlijk nog wat foto’s van de vele lepelaars, kieviten en vele anderen voor de hut. Een bezoekje is dus een echte aanrader!
Zie ook:  vogelkijkhut.nl/..

Woensdag 9 September
ZWARTKOP IS DOP OP KARMOZIJNBESSEN.
Ons huis is eigenlijk een perfecte schuilhut. Pas zag ik nog heel even een spotvogel op doortrek, de tjiftjaf dwarrelt dagelijks door de kronkelwilg, er valt altijd wel wat te zien. Dit najaar valt het me op dat er dagelijks zwartkoppen door onze karmozijnstruiken scharrelen. Ze staan op een paar meter afstand van het keukenraam en zijn goed te zien.
Nou ja, goed te zien, ze scharrelen tussen de groene bladderen door en reiken naar de rijpe bessen. Elke dag zijn er weer nieuwe donkerrode bessen rijp dus loont het om steeds weer terug te komen. Het gebeurt allemaal heel stiekem en onopvallend. Maar…slaan bij u ook spontaan karmozijn bessen op, haal ze dan niet weg maar laat ze groeien en bloeien, de zwartkoppen zijn er blij mee! Beeld heb ik er (nog) niet van maar wel van een zonnebadende heggemus op de stoep en let u eens op zijn mooie roodbruine oogje!
www.nicodehaan.nl/..

OrnithoNieuws-lezers SCHRIJVEN:

SUPERFILM VAN IJSVOGEL!

Hallo Nico,
Afgelopen donderdag, een dag nadat de jongen uitgevlogen waren, heb ik zowel 's ochtends als 's avonds deze mooie close-up video gemaakt van de prachtige ijsvogel die rustig z'n verendek aan 't poetsen is. De plek houden we geheim maar…de video staat nu op youtube:
www.nicodehaan.nl/..


groetjes, Bram

Nico: Ik wist wel dat ze mooi zijn, maar zo mooi! Bedankt!

Hallo Nico
Kan jij mij vertellen wat voor een vogel dit is, ze zitten in de namiddag vaak met een koppeltje in onze tuin. Ik vind het de kop van een specht maar ik kan hem niet thuis brengen.
Met dank en vr Gr Geertje Doornekamp

www.nicodehaan.nl/..
Nico: Ja in veel vogelboeken staan ze niet afgebeeld: een jonge ( nog bruine) spreeuw in half winterkleed!

Dag Nico,

Drie kleine kleutertjes die zaten op een hek... op 13 juli jl. bij Bartlehiem, waar ze door de ouders werden gevoerd. Een serie van 9 plaatjes.

Hartelijke groet, Henk Erkelens, Dokkum.

www.nicodehaan.nl/..
Nico: Mooi, mooi, die gaan de Elfstedentocht vast niet afwachten…

Goedemorgen
Deze vogel ( zie foto's) vloog onlangs tegen een raam en komt wat bij op mijn hand, vliegt na enige tijd gelukkig weer weg!!Kunt u mij misschien schrijven welke vogel het is, ik kom er niet uit, jonge tjiftjaf, jonge fitis, vliegenvanger?
Bij voorbaat dank Met vriendelijke groet
Annelies Hoogstede
www.nicodehaan.nl/..
Nico: Ik maak er een fitis van (lichte pootjes).

geachte hr de Haan,
vanochtend vloog een vogeltje tegen mijn raam en brak de nek. had deze vogel
nooit eerder gezien. op foto vastgelegd. Weet u welke vogel het is?
mvg
peter pander.
www.nicodehaan.nl/..

Nico; ziet eruit als jonge zwartkop..(vaag roodbruin petje)

Beste Nico,
Volgens mijn vogelboek moet dit een Grauwe Klauwier vrouw zijn? Wij zagen haar bij het Holtveen op het Dwingelderveld in Drenthe op 11 juli. Met minstens 1 jong, verdekt in de struiken terwijl moeder probeerde onze aandacht af te leiden naar zichzelf, wat haar goed lukte. Heel erg mooi om deze vogel in het echt te zien in dit prachtige natuurgebied!
Met vriendelijke groet, Erica Vegter

www.nicodehaan.nl/..
Nico: Prachtige foto’s. Vrouwtje heeft wel een heel een roodbruin petje!

Hallo Nico,
Op 6 juli was ik en de Zouwe Boezem en daar zag ik deze vogel, kun jij mij vertellen welke vogel dit is, zie bijlage
Met vriendelijke groet
Arnou Stevens
www.nicodehaan.nl/..

Nico: Bruine kiekendiefvrouw.

Voor de afdeling FUN FUN FUN…
Beste Nico,
Prachtig Gajes, de ekster is toch echt wel een zangvogel, verbazingwekkend!!
www.nicodehaan.nl/..

Deze putter is helemaal gek van badderen: 
www.nicodehaan.nl/..
Piet Calkhoven.