Ornitho-nieuws houdt u op de hoogte van wat er zich actueel buiten afspeelt in de vogelwereld.

U wordt elke week geattendeerd op opvallend vogelgedrag, vogels die net aankomen of vertrekken, zijn gaan zingen enz.
Ook andere opvallende zaken in de vogelwereld worden voor het voetlicht gebracht. Het gaat daarbij niet om zeldzaamheden maar juist om alledaagse zaken en algemene vogels die, u als u de deur uitstapt om een ommetje te maken, ook zelf kunt horen en zien.

Het moeten eye-openers zijn die het voor u net weer wat makkelijker maken de vogels om ons heen te leren kennen.

Geef u ook op voor het (gratis) Ornitho Nieuws en blijf op de hoogte van hetgeen ik zoal buiten zie, hoor en beleef en wat me verder opvalt aan bijzondere weetjes en nieuws.

Hieronder vindt u het meest recente exemplaar: Verstopt in Groningen
van 12 september 2017

OrnithoNieuws SEPTEMBER 2017
- Verstopt in Groningen.
- Ooievaars en reuzenbovist in Zalk.
- Vogels leren herkennen, thuis of op Texel?
- Bosuil en groene specht in beeld.
- Boomkruiper aan de deur.
- Vogels kieken op de Hoge Veluwe.
- Aandacht voor actie Kijkers voor Kijkers!
- Zin in een zwerftocht in de nazomer over de Veluwe?Donderdag 15 juni
VERSTOPT IN GRONINGEN.
We hebben van alles gedaan deze zomer, onder andere een poosje in een verstopt huisje aan de rand van een moerasgebied in Groningen vakantie gevierd. Ik kwam hier niet echt tot rust want de kleine karekieten vlogen ons om de oren en die laten zich lastig fotograferen.  In de sloot, pal voor onze neus, doken af en toe visdiefjes naar vis. Libellen lieten zich ook fotograferen en omdat die nog veel rustelozer zijn dan vogels kost dat allemaal zeeën van tijd! Een zonnebadende blauwe reiger hield dat uren lang vol en spreidde zijn vleugels in het zonnetje. Door het gebied liep een laarzenpad en dat was zo heerlijk primitief dat je het gevoel had hier als eerste langs te komen! Tussen door nog even naar de polder Breebaart en genoten van de lepelaars.
www.nicodehaan.nl/..

Maandag 17 juli
OOIEVAARS EN REUZENBOVIST IN ZALK.
Zo af en toe kom ik nog in Zalk. Ik heb hier van mijn 7e tot mijn 17e jaar gewoond en heb hier mijn “vogeljeugd”  doorgebracht. Overigens keken we vroeger niet alleen naar vogels maar voeren we met een zelfgemaakte boot op de IJssel en bouwden we hutten in het Zalkerbos. In de vijftiger jaren broedden er nog ooievaars en, dankzij het introductieproject van Vogelbescherming, nu ook weer. Vanaf de Zalkerdijk heb je een prachtig uitzicht op het nest en ook dit jaar stonden er weer een paar jonge vogels te wachten op hun ouders. Die ouders hadden het al wel gehad met hun grote kinderen en waren alweer aan het baltsen in het weiland onder de nestpaal. In het Zalkerbos, een van de weinige hardhoutooibossen van ons land,  leken in het bos een paar grote voetballen te liggen. Wat dichterbij gekomen zagen we dat het paddenstoelen waren, reuzenbovisten denk ik, heel bijzonder, kijk maar mee.
www.nicodehaan.nl/..

Woensdag 16 augustus
BOSUIL EN GROENE SPECHT IN BEELD.
De bosuilen zijn dit jaar wel heel erg stiekem. We horen ze wel af en toe roepen en anders verraad het gekrijs van de vlaamse gaaien wel waar ze zich verstopt hebben, maar ze blijven onzichtbaar. Totdat er zomaar eentje een dagje ging slapen in onze prunus, pal voor de deur. Goed zichtbaar en terwijl ik mijn foto’s maak kijkt de bosuil terug. Hij kent me zo langzamerhand wel en voelt zich duidelijk op zijn gemak. Een heel andere, veel schuwere bezoeker van onze tuin is de groene specht. Ik blink uit in het mishandelen van ons gazon en dat heeft allerlei prettige bijeffecten. Madeliefjes, paardenbloemen en aardappelbolleten zijn zo maar wat bijproducten die het gazon sieren. Ook de mieren voelen zich er goed in thuis en dat heeft de groene specht pas weer ontdekt. Zo af en toe komt hij op bezoek en door het raam heen heb ik er een mooie fotoserie van kunnen maken. Mieren zoeken in het gazon, even drinken bij de zonnewijzer en dan de boom in en weer weg! Genieten maar!
www.nicodehaan.nl/..

Vrijdag 4 augustus
BOOMKRUIPER AAN DE DEUR.
Een enkele keer wordt er bij ons nog wel eens een vogel aan de deur gebracht waar iets mee is. Meestal brengen we die dan door naar een vogelasiel, maar soms is de oplossing wat dichterbij. In een schoenendoos kreeg ik een boomkruiper aangereikt en die was nog wel zo monter dat ik hem aan onze berk kon “hangen” waar elke dag wel boomkruipertjes langs schuiven. Hij was in lichte shock en had al zijn angsten voor mensen een opzij gezet. Een uurtje heeft hij zo stil aan de berk geplakt gezeten en daarna is hij weer bijgekomen en al insecten pikkend voorzichtig naar boven gescharreld. Boomkruiper “gered” en dat voelt goed!
www.nicodehaan.nl/..

Woensdag 30 augustus
VOGELS KIEKEN OP DE HOGE VELUWE.
Zo hier en daar zijn verstopte foto-hutjes op de Veluwe. De reclame gaat van mond tot mond en er staan geen bordjes bij. Dat moet vooral zo blijven anders wordt het veel te druk. Ons vogelhutje blijkt plotseling een groeistuip te hebben gehad. In plaats van twee mensen kunnen er nu wel zes in. Het kijkt uit op een met mos omzoomt vijvertje op nog geen meter afstand, midden in een droog bos. Als je een fikse telelens hebt kun je hier niets beginnen, want dan zitten de vogels veel te dichtbij! Met vrienden, die echte foto-freaks zijn, zitten we een uurtje te turen en te gluren en het resultaat gaat hierbij. Alleen de merel heb ik zelf geschoten met mijn “gewone” toestel, maar die kwam dan ook bijna de hut binnen.
www.nicodehaan.nl/..

OrnithoNieuws-lezers SCHRIJVEN:

FOTO VAN DE MAAND!

Nico,
Zo gefotografeerd wordt deze kievit bijna een kunstwerkje!
Groeten,
Gerard Bos
www.nicodehaan.nl/..

Nico : 100 procent mee eens, nog nooit zo’n mooie kievit gezien!


Nico,
Over de Wouwaap: die laat zich meer dan uitstekend bekijken in Heerenveen!
Lang niet zo ver weg als in Zevenhuizen, en veel vaker. Vanmorgen even drie kwartier gestaan (voor werktijd) en ik zag een man én een vrouw. Als bijlage een bewijsplaatje.
Groet,
Gerrit
www.nicodehaan.nl/..

Nico: Fijn om te horen en te zien dat er nog meer zijn !


Dag Nico,
Dinsdag 18 juli tussen 1300 en 1400 uur zat er ineens een juveniele Groene Specht in een boom in het speeltuintje tegenover ons huis. Het lukte de camera op tijd in de aanslag te krijgen: zie bijlagen.
Groet, Henk Erkelens.
www.nicodehaan.nl/..

Nico: ook heeeel mooi!


Hallo Nico,
Tot onze grote verrassing tijdens een avondwandeling in de buurt van Middelburg een Kwak gesignaleerd. Volgens de baardmannetjes zeer zeldzaam.
Hierbij de foto. Hebben we het goed gezien?
Harry Neger en Paul Cramer
www.nicodehaan.nl/..

Nico: Klopt, Samen met Hans Dorrestijn ben je een van de weinigen die een kwak heft gezien !!!


Beste Nico,
Vorig jaar mailde ik je naar aanleiding van een ransuil in onze boom, zie hieronder.(….) Na een paar dagen weer terug in Den Bosch ontdekten we nóg een jong! En als klap op de vuurpijl: 26 juni zat ook de andere volwassen uil in de boom. In onze stadsboom, een flinke prunus cerasifera nigra 4 uilen! Ons vaste merelpaartje is er echter minder blij mee… Hierbij een foto van de ‘nieuwe’ uil van dit jaar. Natuurlijk hebben we nog veel meer foto’s, ook van de kleintjes!Maar dan wordt het bestand veel te groot Hartelijke groet van Karin uit Den Bosch

www.nicodehaan.nl/..

Nico: Prachtige fot en een leuk verhaal, ziet er indrukwekkend uit!