Ornitho-nieuws houdt u op de hoogte van wat er zich actueel buiten afspeelt in de vogelwereld.

U wordt elke week geattendeerd op opvallend vogelgedrag, vogels die net aankomen of vertrekken, zijn gaan zingen enz.
Ook andere opvallende zaken in de vogelwereld worden voor het voetlicht gebracht. Het gaat daarbij niet om zeldzaamheden maar juist om alledaagse zaken en algemene vogels die, u als u de deur uitstapt om een ommetje te maken, ook zelf kunt horen en zien.

Het moeten eye-openers zijn die het voor u net weer wat makkelijker maken de vogels om ons heen te leren kennen.

Geef u ook op voor het (gratis) Ornitho Nieuws en blijf op de hoogte van hetgeen ik zoal buiten zie, hoor en beleef en wat me verder opvalt aan bijzondere weetjes en nieuws.

Hieronder vindt u het meest recente exemplaar: Groene specht hakt er op los
van 27 maart 2015

Met in de Maart editie:

Grote bonte spechten achtervolgingen.
Buizerd laat zich zien.
Groene specht hakt er op los
Spechtroffelaar werkt uitstekend, proberen?
Kauwen trommelen gefrustreed op onze uilenkast.
Vogelkoor groeit nu snel.

Dinsdag 17 maart
GROTE BONTE SPECHTEN ACHTERVOLGINGEN.
Nu het blad nog niet aan de boom is, is een bezoek aan de bossen en parken waar de spechten wonen, een echte aanrader. Op dit moment worden de territoria van de grote bonte spechten bevochten en dat gaat met veel lawaai. We lopen is en bos in de regio Wassenaar en genieten van het geroffel op de stammen is bedoeld om de wijfjes te lokken. Plotseling zijn we getuige van een ruzie tussen twee bonte spechtenmannen  en wordt met veel “krie krie” geroep en een langdurige achtervolging het conflict uitgevochten.  Ook de anders zo stiekeme zwarte spechten zijn in oost en midden Nederland nu veel opvallender aanwezig en draaien rondjes om de boom om elkaar te intimideren.


Woensdag 18 maart
BUIZERD LAAT ZICH ZIEN.
De meeste roofvogels zijn jaren achtereen zo fanatiek achtervolgt dat bij het zien van een mens er snel vandoor gaan. Maar vogels die ooit in gevangenschap hebben geleefd hebben vaak alleen maar positieve ervaringen met mensen en verliezen hun schuwheid, de oehoe die recent de mensen de stuipen op het lijf joeg is daar ongetwijfeld een voorbeeld van. Ook buizerds die ooit in een vogelasiel hebben gezeten zijn wellicht minder schuw en vertonen soms enig Hitchcockgedrag. Op onze wandeling in Meijendel troffen we een buizerd die net een prooi had bemachtigd en die op zijn gemak op een tak, op slechts enkele tientallen meters afstand, deze prooi ging plukken. Hij keek eens naar ons en toen naar zijn prooi en besloot rustig door te gaan met zijn maaltijd, ook voor mij een bijzondere waarneming!

Donderdag 19 april
GROENE SPECHT HAKT ER OP LOS
Even een paar uurtjes de deur uit en bij terugkomst ligt ons grasveld plotseling bezaait met spaanders. Bovenin de oude berk die midden op het grasveld staat, zitten al een aantal gaten waarop de grote bonte specht zich af en toe heeft uitgeleefd. Maar deze spaanders zijn veel te groot. Een zwarte specht zie ik echt niet in onze tuin langs komen, die geeft de voorkeur aan oude bossen en heeft niets met tuinen. Maar deze bezoeker heeft nog meer sporen nagelaten. Overal in ons gazon, meer mos dan gras overigens, zijn forse gaten geboord en dat brengt ons bij de groenen specht. Deze heeft zowel gezocht naar mieren in het gras als larven in het oude vermolmde hout. Uiteraard heb ik alles op foto voor u vastgelegd, want zonder pixels ben je nergens!
www.nicodehaan.nl/..

SPECHTROFFELAAR WERKT UITSTEKEND, PROBEREN?
Maar misschien heb ik al die gaten en spaanders in mij gazon wel aan mijzelf te danken. Een collega vogelaar bracht onlangs, uit Amerika, een echte spechtenroffelaar voor me mee om uit te proberen. Het systeem is simpel en is min of meer afgekeken van het al jaren in gebruik zijnde Audubon-fluitje    ( www.stiggelbout.nl/..-bird-call-lokfluitje ) Een namaaksnavel van een specht roffelt mechanisch op een droog stuk hout en daagt de mannetjes spechten uit. Door de snelheid en de sterkte in te stellen kun je precies die spechtensoorten lokken die je graag in je tuin wilt zien. Ik had het apparaat ingesteld op een interval van een uur ( vaker mocht niet van Els, die vindt overigens ook dat je vogels eigenlijk niet mag foppen) met de roffel van de grote bonte specht en de groene specht, die maar zelden roffelt. Ik denk dat onze groene specht hier op af is gekomen. Het apparaat laad op met zonenergie, de kosten bedragen 12,95.
Wilt u de roffelaar ook proberen, stuur dan voor a.s. woensdag een mailtje naar roffelaar@nicodehaan.nl want kort daarna komt mijn collega vogelaar weer terug uit Amerika en hij wil er wel een aantal meenemen, of als de belangstelling groot is, laten versturen.


Dinsdag 24 maart
KAUWEN TROMMELEN GEFRUSTREED OP ONZE UILENKAST.
Beng, beng, beng! Al een aantal weken komt het kauwenpaar, dat al jaren een bosuilnestkast in onze tuin bewoont, verontwaardigd hakken en hameren boven op het deksel van de kast. Af en toe zitten ze op een takje voor de kast en loeren naar binnen maar verder durven ze niet. Jarenlang hebben ze in deze nestkast met succes hun jongen grootgebracht en nu, plotseling is hun woning al bezet. Ik hoop natuurlijk dat de bosuilvrouw, die al jaren in de kast in de bomenlaan iets verderop bewoont, nu onze nestkast heeft betrokken. Of..zijn er zoveel muizen dat er sprake is van polygamie in bosuil-land, je weet maar nooit, en zijn beide kasten bezet! We wachten af.
www.nicodehaan.nl/..
Op www.beleefdelente.nl kunt u o.a. genieten van de bosuilen, fantastisch!


Woensdag 25 maart
VOGELKOOR GROEIT NU SNEL.
Bent u al weer ’s morgens vroeg op pad geweest om naar het ochtendkoor te luisteren? Hoewel bijna alle Afrikagangers nog terug moeten komen is het vogelkoor toch al behoorlijk op sterkte. Roodborst, winterkoning, boomkruiper en boomklever, zanglijster, merel, koolmees, pimpelmees en niet te vergeten de spreeuwen! Alle standvogels zingen nu al uit volle borst en afgelopen week is daar de tjiftjaf bijgekomen. De fitis verwacht ik de komende week, samen met de zwartkop. Kortom, tijd om de wekker te zetten en er op uit te gaan, het vogelfeest is in volle gang!

OrnithoNieuws-lezers SCHRIJVEN:

SUPER FOTO’S!!!
Hoi Nico,
Hier een aantal foto's van 6 (!!) velduilen in onze tuin. Alle foto's zijn gemaakt met mijn mobiele telefoon, dus kwaliteit is niet al te best. Op de foto met de omgevallen rozenboog zijn 5 uilen te zien. 1 zit erg verstopt in het rechter riet, waar er nog 1tje zit.
Mvrgr,
Bennie Dijkslag,
www.nicodehaan.nl/..

Nico: een absoluut record, zes velduilen in je achtertuin, daar kan niemand tegenop, heel bijzonder!!!!(en goed vastgelegd met bewijspixels!)

Dag Nico,

Afgelopen zaterdag was ik  met het mooie weer aan het kanovaren in de Weerribben. Er vlogen uit een kort gesneden rietveld 7 uilen op. Ze waren niet groot, maar onmiskenbaar waren het uilen.
Ik ben zo benieuwd wat voor soort uil dit nu geweest zou kunnen zijn.  Ik denk zelf aan ransuilen, vanwege het feit dat deze in Friesland zo veel voorkomt. Echter zaten alle 7 uilen in het afgesneden riet op de grond. Dat vind ik vreemd voor een ransuil. Heb jij een idee?

Hartelijke groet,

Annemieke Hondius

Nico: vast ook velduilen, ransuilen zitten liever in een boom!

Beste Nico,

Op 28 december jl. heb ik in Friesland 15 (!) velduilen gespot.
Schitterende uilen, die ik nog nooit gezien had, laat staan gefotografeerd.
De uilen hebben een heel goede schutkleur en zitten vaak in de luwte aan een kant langs het water.
Vanwege de muizenplaag hebben de velduilen daar een heel goed broedseizoen achter de rug.
Deze foto's wil ik jou graag laten zien.

Met vriendelijke groet,
Renée Koster
Rijswijk

www.nicodehaan.nl/..

Nico: De velduilen stromen binnen!!!!!!!!!!!!!


Hallo Nico,
Ik denk dat je deze wel leuk vindt:
nature365.tv/..-2-2015/

GROET,
Piet Calkhoven.


Beste Nico,
Mijn grote droom was om een ijsvogel op de foto te zetten. Deze droom is eindelijk in vervulling gegaan. Vorige maand had ik al een ijsvogeltje gezien in een bos vlakbij mijn huis . Vandaag tijdens een boswandeling zag ik het ijsvogeltje weer. Het was een volwassen vrouwtje die op de tak zat. Zij stoorde zich niet aan mij, want regelmatig werd er gedoken naar visjes, gepoetst en geduldig afgewacht naar een volgende prooi. Achter een grote boom, op nog geen 5 meter afstand, kon ik de ijsvogel goed bestuderen en ook mooie foto's maken, die ik jou graag wil laten zien. Tot een volgende excursie.
Gr.
Renée Koster
Rijswijk

www.nicodehaan.nl/..

Nico: Je bent wel lekker bezig, ijsvogels super op de plaat, velduilen, maak me maar jaloers, geweldig!


Nico: raven spelen in de sneeuw, wat een feest!

Geachte mr. de Haan,
Gister vond ik tot mijn grote schik een spreeuw in onze tuin die met zijn tong klem was komen te zitten in een groen netje met vogelvoer. Met knikkende knieen heb ik hem losgeknipt, maar kon niet voorkomen dat hij uiteindelijk wegvloog met een stuk net om zijn bloedende tongetje heen. Het beestje leed heel veel pijn; hoe gevaarlijk zijn die netjes en heeft u dit meer gehoord?

Bij voorbaat dank voor een reactie!

Mariette Redel.

Nico: wat een drama, ja het komt een enkele keer wel voor dat ze met de snavel in een netje blijven haken. Meestal gaat het wel goed….

Beste meneer de Haan,
Ik rijd voor mijn werk altijd over de A12 - A2. Maandagmiddag zag ik in de middenberm (bij de overgang van A2 naar A12) een Nijlgans zitten. Toen ik nog een keer keek, zag ik dat haar/zijn partner dood er naast lag.Toen ik er dinsdagmiddag weer langs reed, zag ik haar/hem nog steeds naast haar/zijn dode partner staan. Ook woensdagmiddag reed ik er langs, toen zag ik dat ze allebei dood waren, helaas...Is dit een bekend fenomeen; dat ze bij hun dode partner blijven?Alvast hartelijk dank voor uw reactie!Met een vriendelijk groet,
Pieter de Kruif.

Nico: Ja, ganzen blijven voor het leven bij elkaar, in dit geval zelfs trouw tot in de dood!

Beste Nico,

Het is grappig dat jij op 11 februari schrijft dat ook de vink één dezer dagen zijn slag moet gaan slaan, want toevallig hoorde ik die ochtend op de fiets naar mijn werk 'mijn' eerste vinkenslag van dit jaar. Het was alsof de vink er zelf ook van schrok, want hij hield ook meteen weer op. Maar het was ontegenzeglijk de vink!
Verder hoorde ik denk ik al drie weken geleden een specht hameren in het bos. Is dat niet wat vroeg?

Hartelijke groet,
Laurien Jansen

Nico: Spechten beginnen inderdaad al in februari te roffelen!

Hoi Nico,
 Een vraag over een voor mij onbekende strandloper. De foto heb ik onlangs genomen in Costa Rica aan de kant van de Pacific Ocean. Ik dacht aan een Mongoolse plevier. Heb jij een idee?m.vr.g.
Toon

www.nicodehaan.nl/..

Nico: ziet eruit als…zilverplevier!

Hallo Nico,
Midden in de winter een zwartkop in mijn tuin!!!
Broer Wim
www.nicodehaan.nl/..

Nico: Ja, ze overwinteren steeds vaker in ons land, zeker met die zachte winters!


 Hallo Nico
zie Ik dat nou goed? eet hij de Mol levend op??
groetjes Hanny Haveman
Als je met een mol zit in jouw tuin, weet je welke jager je moet inzetten!
www.nicodehaan.nl/..
 

Nico: reigers beschikken letterlijk ober…brandend maagzuur, helpt ook goed bij kronkelende palingen!