Ornitho-nieuws houdt u op de hoogte van wat er zich actueel buiten afspeelt in de vogelwereld.

U wordt elke week geattendeerd op opvallend vogelgedrag, vogels die net aankomen of vertrekken, zijn gaan zingen enz.
Ook andere opvallende zaken in de vogelwereld worden voor het voetlicht gebracht. Het gaat daarbij niet om zeldzaamheden maar juist om alledaagse zaken en algemene vogels die, u als u de deur uitstapt om een ommetje te maken, ook zelf kunt horen en zien.

Het moeten eye-openers zijn die het voor u net weer wat makkelijker maken de vogels om ons heen te leren kennen.

Geef u ook op voor het (gratis) Ornitho Nieuws en blijf op de hoogte van hetgeen ik zoal buiten zie, hoor en beleef en wat me verder opvalt aan bijzondere weetjes en nieuws.

Hieronder vindt u het meest recente exemplaar: Buizerds en rode wouwen op trek bij Falsterbo
van 9 oktober 2016

Deze week:
- Ontmoeting met de zwarte specht.
- Vogeltuin wordt vogelparadijs
- Bleke boomklevers in zuid Zweden
- Buizerds en rode wouwen op trek bij Falsterbo.


Donderdag 1 september
ONTMOETING MET DE ZWARTE SPECHT.
Langzaam, bijna stapvoets fiets ik vanaf de Wieselseweg in Apeldoorn het Kroondomein in. De zon schijnt, het is heerlijk weer wat kan me gebeuren, geen jas nodig! Een vlaamse gaai schiet weg, een wild zwijn steekt vlak voor me over en hoog boven me draait een mauwende buizerd. Na een half uurtje, een eind verderop, zie ik een everzwijn wroeten. Ik stap van de fiets en breng mijn digiscoop in stelling. Het zwijn ruikt onraad en het lukt me nog maar net om wat bewijspixels te verzamelen. Maar terwijl ik daar sta, met mij digiscoop op scherp, zwaait er plotseling een grote zwarte vogel tegen de stam aan van een oude grove den, vlak voor mijn neus! Ik “bevries” en sta doodstil. Het is een zwarte specht en die zijn zo schuw dat ze bij de minste beweging er al van door gaan. Bij zwarte spechten ben je bijna altijd te laat, want ze zien jou altijd eerder voordat jij ze ziet. Deze keer is het dus andersom en heb ik geluk. Heel langzaam richt ik mijn digiscoop en begin af te drukken. Zo af en toe komen er fietsers langs en draait de zwarte specht heel slim en snel weg achter de stam, wacht even tot het gevaar geweken is en gaat dan weer verder met zijn zoektocht naar vette larven onder de boomschors. Op mijn IPhone zie ik dat de heftige en enige bui die vandaag over Nederland trekt over een half uur precies boven mijn hoofd zijn water zal laten vallen. Maar snel terug fietsen is er niet bij als je zo’n prachtige zwarte specht close in beeld heb en het resultaat is dan ook dat ik, behalve een serie prachtige opnamen, een uur later doornat het kroondomein verlaat!
www.nicodehaan.nl/..

Dinsdag 6 september
VOGELTUIN WORDT VOGELPARADIJS
En paar jaar geleden vroeg een Ornitholezer aan mij of ik een inrichtingsplan wilde maken voor zijn tuin. Niet zo maar een tuin, een hele grote tuin van een halve hectare en daar kun je wat mee! Bovendien grenst de tuin aan een mooi diep water en is er van alles mogelijk. De tuin heb ik eerst zo goed mogelijk door “vogelogen” bekeken en vervolgens alle tips die ik in verschillende boeken heb opgeschreven en in de praktijk in mijn tuin heb uitgeprobeerd, in deze tuin in praktijk gebracht. Een beekje met stromend water dat door een paar vijvers stroomt, een lage kruidenrijke begroeiing, besdragende struiken, vruchtdragende bomen en natuurlijk een uitgekiende overgang van nat naar droog. De tuin is intussen een waar vogeldorado waar groenpootruiters en grote gele kwikstaarten even halt houden, waar dagelijks ijsvogels rondvliegen en waar in het voorjaar boven een kaal eilandje zelfs de kleine plevier zijn baltsvluchten maakt. Pas kreeg ik weer een enthousiaste mail van de eigenaar met een foto van….een lepelaar die in de tuin was neergestreken, fantastisch, de kroon op het werk! De lepelaar als..tuinvogel! Nu de visarend nog!
www.nicodehaan.nl/..

Derde week september
BLEKE BOOMKLEVERS IN ZUID ZWEDEN
We zijn op reis door Zuid Zweden en als we een paar dagen op dezelfde plek blijven kan ik het niet laten af een toe een paar broodkruimels te strooien om te zien wie daar op af komt en dat is altijd verrassend. De koolmezen en pimpelmezen zien er ongeveer hetzelfde uit als thuis maar de boomklever die ik al een paar dagen had horen roepen heeft een heel ander kleurtje. Of eigenlijk geen kleur want de onderkant is bijna helemaal wit. Het is de Sitta Europaea of te wel de Scandinavische boomklever. Ziet er dus heel anders uit maar hij gedroeg zich wel net als de boomklevers hier. In no time was al het brood verdwenen en verstopt in de directe omgeving. Vanuit ons vakantiehuisje keken we uit op het meer van Asnen, een van de grootste meren van Zweden en heel in de verte zagen we ook nog een zeearend en een jagende visarend die het water hoog deed opspatten. Te snel en te ver weg voor mijn digiscoop. Verder was het heel stil op het meer en heb ik alleen nog een fuutje en een aalscholver voor u. Wilt u ook genieten van de rust, ruimte en de vogels in Zuid Zweden kijk dan op  www.swedcottages.se/..
zie ook swedishmoments.nl/..-asnen/


Vierde week september
BUIZERDS EN RODE WOUWEN OP TREK BIJ FALSTERBO.
De tweede week verblijven we in een huis in Ljunghusen op het eiland Falsterbo. Het uiterste zuidpuntje van Zweden is een internationaal bekend vogeltrekpunt omdat veel vogels die Scandinavië verlaten van hieruit de Sont oversteken naar Denemarken. Elke dag speur ik de blauwe hemel af maar de wind staat verkeerd of de zon schijnt niet hard genoeg maar het blijft stil. Totdat we op dinsdag 20 september rond twaalf uur een wandelingetje langs het strand maken en de ene na de andere buizerd overtrekt. In een paar uur niet alleen honderden buizers maar ook tientallen rode wouwen. Langs de zuidkust trekken ze westwaarts en ik zie ze vanuit de richting Trelleborg aan komen vliegen. Sommigen blijven angstvallig boven land maar er zijn ook durfallen die de bocht afsnijden en laag over zee aan komen vliegen. Vogels die een lange reis maken en daar zelf heel even “bij zijn”, daar geniet ik van. Op de digiscoop zijn het stipjes maar het genot is er niet minder om! Laag over zee komen ook groepjes smienten langs en brandganzen, op weg naar onze Hollandse sappige weilanden! Als je kon zou je zo mee willen vliegen!
www.nicodehaan.nl/..
zie ook https://www.google.nl/maps/place/Falsterbo
en www.falsterbofagelstation.se/..
                     

OrnithoNieuws-lezers SCHRIJVEN:

Dankjewel Nico, mysterie opgelosd!??
Als je deze foto's mooi vond wil ik je graag nog trakteren op mijn mooiste foto deze zomer aan de Dordogne.
Ik ben er zo happy mee en wil hem graag met jou delen.
Foto van de maand!
www.nicodehaan.nl/..
Nico: Ja, dit is wel heel closen en heel bijzonder mooi!


Hallo Nico,
daar ben ik weer...??
Vandaag was ik met mijn man bij de vliegbasis Twente en kon de volgende vogels op de camera krijgen.
Ik twijfel bij de eerste foto of het een roodborsttapuit is of een gekraagde roodstaart.
Groeten Silvia.
www.nicodehaan.nl/..

Nico: Het is eerste, een mannetje maar niet in prachtleed.

Visarend in de Rottige Meent!
www.nicodehaan.nl/..-c
vr. gr. Albert.
Nico: mooi, mooi, mooi!

Beste Nico,
Deze eend heb ik gefotografeerd in een stadspark in Den Haag.Ik heb zo,n soort eend nog nooit gezien. Kun jij me vertellen welke eend dit is?met vriendelijke groet,
Joke Blaaupot

Foto 2

Nico: het is een exoot, vrouwtje mandarijneend.  Beste Nico,
De Baardmannetjes vind ik gweldig!
Ik bekijk ze altijd achteraf en heb ze nog niet allemaal gezien dit seizoen, heb ik nog tegoed.
Nu heb ik een vogeltje gezien en alle vogelboeken, sites bekeken, maar kom er niet achter welk vogeltje dit is, vast niet zo bijzonder als de Jacson Waever, maar het zit me dwars dat ik maar niet kan achterhalen welk 'gewoon'
vogeltje dit is.
Kun jij me uit de brand helpen?
Heel graag en alvast mijn dank.

Met vriendelijke groet,
Ineke Hamelink

www.nicodehaan.nl/..

Nico: vrouwtje kneu!

Dag Nico,
 Deze vogel zagen we in Zweden. Ik dacht een paapje klopt dat volgens jou?
 Groet,
Arjan

www.nicodehaan.nl/..

Nico: ja, een jong maar super mooi!


Hallo Nico,
Bijgestuurd 1 foto  van 1 heggenmus zonder staart.
1 heggenmus  (of 2 staartloze samen) hebben later een nest gemaakt naast onze schuifpui.  Heggenmus kwam aanvliegen en maakte dan een stop op het stoeltje dat daar staat. Dan pas dook  ie de conifeer in en was onzichtbaar. Wij hebben al vele jaren heggenmussen in onze tuin. Sinds dit voorjaar hebben we 3 Heggenmussen ZONDER staart tegelijkertijd die als een dolle  door de tuin vliegen.
Net kwajongens. Komt dit omdat ze geen staart hebben  en komt dit vaker voor. veel vragen. Ik heb eventueel een foto voor u.
Met vriendelijke groet,
Truus Kelder-Kelder


 Met vriendelijke groet,
Truus Kelder-Kelder.
www.nicodehaan.nl/..
Nico: ook zonder staart kun je heel mooi zijn! Maar ik heb er geen verklaring voor!

Beste Nico
Een waarschijnlijk jonge havik heeft de haan van onze buren gedood en bleef er meer dan een uur opzitten. Blijkbaar helemaal niet bang.....later die dag kwam hij terug voor de kip!
Groeten Albert
www.nicodehaan.nl/..

Nico: Haan of kip, het smaakt dus allebei! Bijzondere foto!

Dag Nico,

Je had laatst een paar keer een Draaihals in de nieuwsbrief. Mijn dochter liet me vlak daarna deze zien die ze op vakantie in Kroatië vlak voor de caravan aantrof.

Groet, Henk Erkelens.

www.nicodehaan.nl/..

Nico: heel bijzonder , goed vastgelegd en heel mooi!

Hallo Nico,
Ik heb deze vogel gespot in de Corčze in Frankrijk deze zomer. Snoepend van een berkenboom.
Ben heel benieuwd!
Dacht eerst aan een gele kwikstaart maar heeft toch een andere tekening!
Bedankt voor de snelle reactie!

Groet Silvia Maring
www.nicodehaan.nl/..
Nico: het is een mooie jonge…pimpelmees!