Ornitho-nieuws houdt u op de hoogte van wat er zich actueel buiten afspeelt in de vogelwereld.

U wordt elke week geattendeerd op opvallend vogelgedrag, vogels die net aankomen of vertrekken, zijn gaan zingen enz.
Ook andere opvallende zaken in de vogelwereld worden voor het voetlicht gebracht. Het gaat daarbij niet om zeldzaamheden maar juist om alledaagse zaken en algemene vogels die, u als u de deur uitstapt om een ommetje te maken, ook zelf kunt horen en zien.

Het moeten eye-openers zijn die het voor u net weer wat makkelijker maken de vogels om ons heen te leren kennen.

Geef u ook op voor het (gratis) Ornitho Nieuws en blijf op de hoogte van hetgeen ik zoal buiten zie, hoor en beleef en wat me verder opvalt aan bijzondere weetjes en nieuws.

Hieronder vindt u het meest recente exemplaar: Eerste fitis al weer gehoord?
van 9 april 2016

Medio april 2016
- Vogeldouche: gat in de markt.
- Met de iphone in de schuilhut
- Eerste fitis al weer gehoord?
- IJslandse grutto’s in de Breebaardt.
- Eenden, bosuilen en merels hebben al jongen.

VOGELDOUCHE: GAT IN DE MARKT.
Mocht u ooit een bedrijfje willen beginnen dan raad ik u aan een vogeldouche te ontwikkelen en in de verkoop te nemen. Onze douche, waarvan ik vijftig model klein en vijftig model groot had aangeschaft, was al uitverkocht voordat ze besteld waren, zo snel ging het. Bijna tweeduizend maal werd er op de aanvraag voor extra informatie geklikt en elke dag komen er nog nieuwe bestellingen bij! Jammer dat de TV première bij Tijd Voor Max niet doorging. Dat kwam door de datum zeiden ze. Tot mijn schrik nam niet iedereen onze vogeldouche serieus. Zo kreeg ik nog een hele goede suggesties voor de uitbreiding van het assortiment van o.a. Jeroen Paalman: “Ben heel benieuwd naar de vogeldouche op as. Vrijdag!!!  Bij succes volgen vast ook de watervaldouche en bubbelbad met pulserende waterjets om de vleugelspieren te masseren!” Goed idee Jeroen, misschien iets om volgend jaar in de markt te zetten op de eerste dag van de vierde maand?

MET DE IPHONE IN DE SCHUILHUT
Bijna altijd heb ik mij digiscoop bij me want je weet maar nooit waar je terecht komt als je op pad bent. Zo had ik vandaag een paar uurtjes over omdat het overleg over de herintroductie van het Korhoen op de Hoge Veluwe wat eerder afgelopen was dan ik dacht. Maar…ik had geen fotospullen meegenomen. Dan maar zonder eigentijdse techniek een paar uurtjes lekker vogels kijken. Ik verstopte me in één van de kleine fotohutjes en wachtte af. En natuurlijk kwam nu alles langs, heel dichtbij en ik had de mooiste opnamen kunnen maken. Ik merkte dat als je te veel en te lang alleen maar door (vergroot)glazen naar vogels kijkt, je toch een beetje ontregeld raakt en zo maar geniet van wat je ziet even wennen is! Na een poosje begon het fotobloed toch weer te kriebelen en…heb ik een ik een en ander voor u vastgelegd en meegenomen op mijn iPhone! Zie het maar als bewijspixels! Grote bonte specht, appelvink, zwarte mees en een mooi bosgezicht!
www.nicodehaan.nl/..

IJSLANDSE GRUTTO’S IN DE BREEBAARDT.
“Heel Nederland de lucht in” is een eerbetoon aan de vogel! Het is een landelijke expositie in zes verschillende plaatsen in Nederland. Ruim honderd kunstenaars laten een groot aantal van hun werken zien en ik kan u een bezoek aan deze musea van harte aanbevelen. Als u meer wilt weten kijk dan even op deze website:
www.hoogvliegersvanhetlaagland.nl/..-nederland-de-lucht-in/
Op 2 april mocht ik de expositie in het Mfhlman Museum in Appingedam openen en hebben we genoten van de enorme verscheidenheid aan kunstwerken. Appingedam ligt heel dicht bij de polder Breebaart dus zijn we daar ook even naar toe gegaan. Zie ook www.groningerlandschap.nl/..
Er is, dichtbij het bezoekerscentrum een prachtige schuilhut die je heel dicht bij de vogels van de polder Breebaart brengt. En daar stonde de kluten ons al op een rijtje op te wachten. De overgang van kunst in het museum naar kunst in de natuur is naadloos met de prachtige kluten in het vizier. Een van de kluten was zich mooi aan het poetsen en dat moment heb ik vastgelegd en is de reinste kunst! Bovendien werden we verrast door een groepje ijslandse grutto’s die hier even halt hielden op doorreis van Afrika naar IJsland. Dit soort ontmoetingen vind ik nog altijd heel spectaculair en ik beschouw het ook echt als ontmoetingen met echte globetrotters! Het verschil met onze weiland grutto’s is onder andere goed te zien aan het rood op de flanken dat bij de ijslanders verder doorloopt. Straks in hun broedgebied worden ze echt bijna helemaal steenrood.

EENDEN, BOSUILEN EN MERELS HEBBEN AL JONGEN.
Hebt u dat nou ook, dat je af en toe het gevoel hebt dat het voorjaar je zo maar door je vingers glipt! Als alle bomen nog moeten uitlopen, de dotterbloemen nog maar net bloeien en de officiële lente nog geen maand oud is, zijn veel vogels al druk met hun jongen bezig. De merel, die weken geleden, toen het nog guur en koud was, begon met nestelen heeft nu al grote jongen. De bosuilen in Beleef de Lente (www.beleefdelente.nl) zijn al met hun jongen bezig en op 1 april (dat is wel echt waar!) zag ik al een moeder eend met pasgeboren kuikens is een slootje scharrelen. Op 1 april zag ik ook mijn eerste twee boerenzwaluwen scheren boven het water van de Amerongse Bovenpolder. Gelukkig klinkt nu sinds een week ook overal de tjiftjaf en stromen ook de zwartkoppen en fitissen het land binnen. Ik vraag me dan af hoe dat er uit ziet. ’S Nachts, als wij liggen te slapen, schuiven miljoenen vogels een paar honderd kilometer noordwaarts over Europa. Wat een drukte moet dat zijn, al die verschillende vogels door elkaar heen op reis. Met af en toe, bij mooi weer en gunstige trekwinden, een soort zwarte vogelzaterdag, maar dan zonder files. Allemaal tegelijk op weg naar dat ene plekje dat ze in hun hoofd hebben geprint, de zogenaamde imprint! Als het licht wordt ploffen ze op goed geluk neer in volstrekt onbekend gebied, proberen wat te rusten en te eten om dan de volgende nacht weer verder te reizen, wat een avontuur!

OrnithoNieuws-lezers SCHRIJVEN: