Ornitho-nieuws houdt u op de hoogte van wat er zich actueel buiten afspeelt in de vogelwereld.

U wordt elke week geattendeerd op opvallend vogelgedrag, vogels die net aankomen of vertrekken, zijn gaan zingen enz.
Ook andere opvallende zaken in de vogelwereld worden voor het voetlicht gebracht. Het gaat daarbij niet om zeldzaamheden maar juist om alledaagse zaken en algemene vogels die, u als u de deur uitstapt om een ommetje te maken, ook zelf kunt horen en zien.

Het moeten eye-openers zijn die het voor u net weer wat makkelijker maken de vogels om ons heen te leren kennen.

Geef u ook op voor het (gratis) Ornitho Nieuws en blijf op de hoogte van hetgeen ik zoal buiten zie, hoor en beleef en wat me verder opvalt aan bijzondere weetjes en nieuws.

Hieronder vindt u het meest recente exemplaar: Hans Dorrestijn heeft zijn Huntelaarmoment!
van 11 juli 2014


met deze week:
- OOIEVAARSDRAMA DIT VOORJAAR.
- HANS DORRESTIJN ONTDEKT KWAK EN HEEFT ZIJN HUNTELAARMOMENT!
- VOGELS KIJKEN MET NICO, NAAR DE BIESBOSCH EN OOSTVAARDERSPLASSEN
- HONDERDEN CASARCA’S IN DE VREUGDERIJKER WAARD
- OOG IN OOG MET EEN FUUT.
- KIJKTIP: BAARDMANNETJES OP DE BUIS OP 18 JULI A.S.Voor de serie Baardmannetjes van Max heb ik, samen met Hans Dorrestijn,  op maandag 30 juni en dinsdag 1 juli een zwerftocht gemaakt langs mijn favoriete rivier de IJssel. Hieronder een kleine bloemlezing van wat we gezien en gehoord hebben.  


OOIEVAARSDRAMA DIT VOORJAAR.
In de Duursche waarden bij Olst staat een prachtige uitkijktoren die uitzicht biedt op de IJssel en een ooievaarsnest. De toren is zo hoog dat je zo in het nest kunt kijken. Slecht een enkel jong, dat op punt van uitvliegen stond, bewoonde het nest. Van de beheerder hoorde ik dat er meer jongen waren geweest maar tijden heftige stortbuien zijn er dit voorjaar honderden jongen in de nesten omgekomen. De bodem van het nest bestaat vaak uit keiharde klei en tijdens heftige regenbuien stroomt dat vol als een badkuip en gaan de jongen dood aan onderkoeling. Maar deze, in de Duursche Waarden, heeft het gered en dat levert dan weer prachtige foto’s op als beide ouders het jong komen begroeten. Voederingen heb ik niet gezien, het jong moet kennelijk honger krijgen om zo te worden gemotiveerd het nest te verlaten!
Bij ooievaarsexpert Kees Vos kwamen dit voorjaar ook diverse onderkoelde jongen binnen. Hij brengt ze groot, waarna ze op trek kunnen
www.nicodehaan.nl/..HANS DORRESTIJN ONTDEKT KWAK EN HEEFT ZIJN HUNTELAARMOMENT!
Met het zogenaamde Kozakkenveer gaan we van de Duursche Waarden naar de overkant naar het plaatsje Veesen. Terwijl de cameraploeg mooie plaatjes van de IJssel maakt wacht ik, samen met Staatsbosbeheerman Adri Hottinga, ook een uitstekende vogelaar, in het zonnetje in de haven.  En terwijl deze twee vogelexperts de hemel afturen op mogelijk wespendieven, klinkt plotseling naast ons de stem van Hans Dorrestijn: “Ik zie een kwak”! Ik kijk hem even ongelovig aan, grapje zeker, maar Hans houdt vol: “kijk dan daar, recht voor je neus!”. En het wonder blijkt waarheid te zijn! Aan de overkant, schuilend tegen de damwand van het haventje staat een prachtige mannetjeskwak ons te begluren. De witte pluimveer recht achteruit, de gele poten spiegelend in het IJsselwater. We rollen bijna van de kade van emotie! Zomaar een kwak en dan ook nog ontdekt door Hans! En Hans…? Die begon verdacht veel op Klaas-Jan Huntelaar te lijken met zijn WK doelpunt, na jaren op de reservebank. Hans voelt zich ook zo’n reserve vogelaar die altijd net de verkeerde kant opkijkt of de vogel net te laat ontdekt als iedereen hem al gezien heeft!  Maar nu met de kwak had hij zijn Huntelaarmoment!  Hij sprong nog net niet van vreugde in de IJssel maar het scheelde niet veel!
In 1973 heb ik ooit een kwak gezien, op een regenachtige zondag in Nieuwkoop en daarna in al die vogeljaren is dat, in Nederland , nooit meer gelukt. Er broeden vermoedelijk enkele paartjes van deze geheimzinnige nachtreiger langs de IJssel, maar ze zijn zo stiekem, dat ze maar hoogst zelden worden gezien. De kwak blijft wel een kwartier zitten, doet nog een paar stappen en vliegt weg. Maar…we hebben hem nog, zowel op beeld voor de serie Baardmannetjes, als op de foto, en hierbij voor u, speciaal de “Kwak van Hans”!
www.nicodehaan.nl/..

HONDERDEN CASARCA’S IN DE VREUGDERIJKER WAARD.
Als je een programma maakt over de IJssel en je mist de Vreugderijkerwaard dan had je net zo goed thuis kunnen blijven! Wat een prachtige gebied is dat toch en wat is het, mede dankzij de nevengeul die Natuurmonumenten heeft laten graven, een waar vogeleldorado geworden. We treffen er enkele honderden van die prachtige casarca’s aan. Zoveel heb  ik er nog eerder niet bij elkaar gezien! En het geluid dat ze maken, zo mooi. Het is een zwaanachtig muzikaal “ong..ong”, waar je niet genoeg van kunt krijgen. Een grote groep lepelaars staat uit te rusten. Er staan veel jongen tussen. Hoewel ze staan te slapen, met de snavel in de veren, is het verschil tussen jong en oud goed te zien. De jongen zijn echt hagelwit, met een klein zwart randje onder aan de vleugels, de oudervogels zijn meer crčme-wit van kleur. Een groep brandganzen wandelt langs en ook hier veel jong vogels. Ze lopen een beetje als Charlie Chaplin, met flapvoeten en dat valt Hans nou weer op. De Vreugderijkerwaard, een plek om nooit meer weg te gaan!
www.nicodehaan.nl/..


OOG IN OOG MET EEN FUUT.
Het bijzondere zit hem niet altijd in zeldzaamheden. Als we op de boot stappen van Staatsbosbeheer om te gaan varen in de IJsselmond ontdekken we een futennest op nog geen twee meter afstand van de aanlegsteiger. Het bijzondere is dat de fuut gewoon op zijn nest blijft zitten en ook de partner toont geen enkele vrees. Het geeft een beetje een Adam en Eva- achtig gevoel als je deze prachtige vogels zo dichtbij kunt bekijken. Ik stel de telescoop scherp op het oog en zo kunt u, samen met ons, de fuut diep in de ogen kijken, geweldig. Al varend zien we, in de IJsselmondig in de verte een witte deken van honderden ruiende knobbelzwanen, prachtig!
www.nicodehaan.nl/..

OrnithoNieuws-lezers SCHRIJVEN: