Ornitho-nieuws houdt u op de hoogte van wat er zich actueel buiten afspeelt in de vogelwereld.

U wordt elke week geattendeerd op opvallend vogelgedrag, vogels die net aankomen of vertrekken, zijn gaan zingen enz.
Ook andere opvallende zaken in de vogelwereld worden voor het voetlicht gebracht. Het gaat daarbij niet om zeldzaamheden maar juist om alledaagse zaken en algemene vogels die, u als u de deur uitstapt om een ommetje te maken, ook zelf kunt horen en zien.

Het moeten eye-openers zijn die het voor u net weer wat makkelijker maken de vogels om ons heen te leren kennen.

Geef u ook op voor het (gratis) Ornitho Nieuws en blijf op de hoogte van hetgeen ik zoal buiten zie, hoor en beleef en wat me verder opvalt aan bijzondere weetjes en nieuws.

Hieronder vindt u het meest recente exemplaar:
van 7 juli 2015

Met deze maand:
- Appelvink op de Hoge Veluwe
- Lepelaars en zwarte ibis in Nieuwkoop
- Samen vogels kijken komend najaar, ja gezellig!
- Excursies najaar 2015
- Bosuil succesvol met een jong.
- Vogels kijken in Schotland.
- Kijktip: Baardmannetjes gaan weer van start!


APPELVINK OP DE HOGE VELUWE.
De opnamen voor de nieuwe serie Baardmannetjes zijn intussen al weer in volle gang en samen met Hans Dorrestijn zwerf ik intussen, met ons roemruchte busje, van natuurgebied naar natuurgebied en we zijn blij met alles wat we onderweg tegenkomen. In het nationaal Park Hoge Veluwe gingen we o.a. op zoek naar het kleine grut,  bonte vliegenvangers, tapuiten en andere zangers. Maar ook naar moeflons, wilde zwijnen en edelherten. We kwamen van alles tegen, maar een paar uur verstopt vogelen in een van de kleine schuilhutjes was een absolute topper! Boomklever en grote bonte specht zagen we van heel dichtbij, maar bij de appelvinken gingen we helemaal uit ons dak! Wat zijn ze mooi en bijzonder. Voor mijn gevoel hebben ze een enorme “pokerface” met die zware snavel en donkere pupillen. Ze kijken ze dwars door je heen!  Hier zijn ze!
www.nicodehaan.nl/..

LEPELAARS EN ZWARTE IBIS IN NIEUWKOOP
In 1973 was ik voor Natuurmonumenten beheerder van o.a. de Nieuwkoopse Plassen en zo af en toe kom ik daar graag nog even terug. Dat deden we ook voor de Baardmannetjes en wat heeft dit gebied een geweldige facelift ondergaan. Mede door de aanleg van de onderwater gezette polder, de Groene Jonker is de vogelstand zo ongeveer “geëxplodeerd”. In mijn tijd waren we superblij met een enkel broedpaar lepelaars, nu is er een kolonie van tientallen vogels. Wulpen en bruine kiekendieven vullen het luchtruin en zwarte sterns en visdiefjes scheren laag boven het water. Tussen de kokmeeuwen ontdekken we enkele zwartkopmeeuwen. We staan nog even te kijken bij het nieuwe natuurgebied ten noorden van de weg Noorden-Nieuwkoop. “Daar”, roept Hans, “die zwarte vogels , wat zijn dat”? Jawel, Hans doet het weer en ontdekt als eerste twee zwarte ibissen aan de voet van de dijk, geweldig! We maken een dansje van plezier! En dan de Groene Jonker zelf: blauwborsten, rietzangers en natuurlijk ook de lepelaars uit Nieuwkoop die hier voedsel komen zoeken. We kwamen ogen en oren tekort!
www.nicodehaan.nl/..

BOSUIL SUCCESVOL MET EEN JONG.
Vanaf het moment dat we zeker wisten dat de bosuil dit jaar voor de nestkast in onze tuin had gekozen wachtten we in spanning af wat er zou gebeuren. Op een dag riep de buurvrouw, die vanuit haar tuin ook goed in de nestkast kan kijken: “ ik zie een bosuil ’! En dat klopte, nieuwsgierig werden we begluurd door een jonge bosuil die echter weer snel wegkroop de kast in, bij zoveel belangstelling. Een paar dagen later zagen we de kauwtjes triomfantelijk hun woning weer in bezit nemen, dus er moest iets gebeurd zijn! S Avonds luisteren in de laan dichtbij leverde een roepend jong op. Eentje maar, kennelijk niet al te veel muizen dit jaar! Het prettige is dat de laatste jaren alle jonge bosuilen na verloop van tijd bij ons in de tuin in de hazelaar en de notenboom overdag komen slapen. Bijna elke dag horen we eerst de merels schelden en na enig speuren zien we het bosuiljong stilletjes en half verstopt in de boom zitten. De digiscoop heeft intussen weer zijn werk gedaan, dus trots presenteren we u eerste jonge bosuil die in onze tuin geboren is!
www.nicodehaan.nl/..

VOGELS KIJKEN IN SCHOTLAND.
Af en toe moet je je horizon verbreden. Wij besloten dat dit voorjaar naar Schotland te gaan. Je kunt tegenwoordig rechtstreeks van Amsterdam naar Inverness, in Noord-Schotland vliegen, dus met een paar uur ben je in een heel andere wereld. Vooral ook een koude wereld, want wij beleefden, zo verzekerde men ons, het koudste voorjaar sinds jaren. Een onderdeel van ons bezoek was een verblijf in het natuur en vogelhotel Grant Arms in Grantown on Spey. Een echte aanrader want van daaruit kun je alle windstreken van het grote nationale park Cairngorms ontdekken. Bovendien heeft het hotel een eigen vogelclub met een speciale schuilhut vanwaar ik voor het eerst van mijn leven de slavonian grebe, de kuifduiker, in prachtkleed zag, de bewijspixels gaan hierbij. Dichtbij kunt u ook naar het Osprey Centrum in Loch Garten gaan, waar we de visarend op zijn nest zagen landen! Naast dit bezoekerscentrum hangen de voederautomaten vol met sijsjes! Hierbij de website van het hotel, dan vindt u het wel! www.grantarmshotel.com/
www.nicodehaan.nl/..

OrnithoNieuws-lezers SCHRIJVEN:

Hoi Nico,
Hier even een berichtje uit Friesland, wat de ooievaars betreft. Zoals je weet hebben wij van It Eibersthiem al 15 jaar een website (www.ooievaars.nl) met webcam etc. Sinds kort zijn we ook actief op facebook (Ooievaars.nl) en ik zoek uiteraard naar mogelijkheden om dat netwerk uit te breiden en mogelijk wil/kun je mij daarbij helpen, door bv de pagina te liken of bv door een berichtje te sturen oid.Ik wil nog even nadrukkelijk aangeven dat de pagina niet gericht is op vragen om geld  en/of donateurs. Beiden zijn puur voor de Pr.Vorig jaar was een topjaar wat ooievaars betreft in Friesland en ook dit jaar gaat het goed met nog net 2 jongen per nest.
Groet, Haye

HELP VOGELBESCHERMING EN STEM!
Lees meer op de website!
Als vogelbescherming hebben wij het doel is om zoveel mogelijk Nederlanders bewust te maken van de herziening van de richtlijnen én hen te laten stemmen voor natuur. Dit kan via www.stemvoornatuur.nl/.. (social) media proberen wij dan ook aandacht te vestigen op deze campagne en de stemvoornatuur.nl link. Het zou geweldig zijn wanneer u, als ambassadeur van Vogelbescherming Nederland, zich op de één of andere manier aan zou sluiten bij deze campagne. Met vriendelijke groet,Nick Warmelink
Vogelbescherming Nederland
Nico graag gedaan: Vogelbescherming heeft uw hulp nodig, graag even stemmen!