Ornitho-nieuws houdt u op de hoogte van wat er zich actueel buiten afspeelt in de vogelwereld.

U wordt elke week geattendeerd op opvallend vogelgedrag, vogels die net aankomen of vertrekken, zijn gaan zingen enz.
Ook andere opvallende zaken in de vogelwereld worden voor het voetlicht gebracht. Het gaat daarbij niet om zeldzaamheden maar juist om alledaagse zaken en algemene vogels die, u als u de deur uitstapt om een ommetje te maken, ook zelf kunt horen en zien.

Het moeten eye-openers zijn die het voor u net weer wat makkelijker maken de vogels om ons heen te leren kennen.

Geef u ook op voor het (gratis) Ornitho Nieuws en blijf op de hoogte van hetgeen ik zoal buiten zie, hoor en beleef en wat me verder opvalt aan bijzondere weetjes en nieuws.

Hieronder vindt u het meest recente exemplaar: Visarend poseert.
van 18 oktober 2018

IJsselexcursie opnieuw groot succes
Visarend poseert.
Roerdomp verrast ons.
Help: onze lijsterbessen worden niet meer opgegeten


Woensdag 26 september
IJSSELEXCURSIE OPNIEUW GROOT SUCCES!
Al varend vogels kijken is pure luxe! Zeker aan boord van het romantische schip van de rederij Hattem (www.rederijhattem.nl) We varen om tien uur met 50 Ornitholezers de Hattemse haven uit, de IJssel op en zetten koers richting Kampen en Ketelmond. We hebben vooraf vastgesteld hoeveel soorten we samen willen gaan zien vandaag. De vorige bootexcursie leverde 69 soorten op maar nu zijn veel van de zangvogels stil of vertrokken en we stellen onze ambities naar beneden bij naar 60 soorten. Maar het gaat natuurlijk niet alleen om het aantal vogelsoorten, de kwaliteit is minstens zo belangrijk. De zon schijnt en wat zien we veel vogels langskomen.  Oeverlopers, ijsvogels, sperwer, bruine kiekendieven,  veel buizerds en nog meer blauwe reigers. Spectaculair is ook een groepje grote zaagbekken al zo vroeg in het seizoen. Als een van de deelnemers het op waarneming.nl probeert te zetten krijgt ze bericht dat deze waarneming in deze tijd van het jaar zeer onwaarschijnlijk is, maar het is toch echt waar! Erna Erkelens heeft het voor u vastgelegd. Mijn broer Wim was erbij dus voor deze ene keer:  samen met Wim op de foto!
www.nicodehaan.nl/..

Woensdag 26 september
VISAREND POSEERT.
Het probleem tijdens zo’n vaartocht van een hele dag is dat je rond de middag ook even benedendeks moet gaan lunchen. Er zitten wel ramen in deze ruimte, maar toch, voor je het weet mis je een overvliegende zeearend! Terwijl ik mijn kroket naar binnenwerk hoor ik iemand mompelen, daar een roofvogel. Ik grijp mijn kijker, die uiteraard onder handbereik ligt, en kijk recht in de ogen van een……visarend. Paniek, stommelend en struikelend verlaat het fanatiekste deel van de deelnemers het benedendek,  stuitert het bovendek op en daar zit dan prachtig in de middagzon een volwassen visarend te pronken. Al snel is hij achter de bomen verdwenen maar de alerte kapitein weet het schip te keren en al snel komt de visarend weer tevoorschijn. De kamera’s klikken en Rob Kremers wist het allemaal prachtig vast te leggen!
www.nicodehaan.nl/..

Woensdag 26 september
ROERDOMP VERRAST ONS.
Al meer dan honderd excursies heb ik de deelnemers beloofd: wie mij als eerste de roerdomp weet aan te wijzen, krijgt zijn geld terug! Tot nu toe heeft me dat nog geen cent gekost en die ene keer dat we een roerdomp zagen was in de Biesbosch en ontdekte ik de vogel zelf als eerste, dus kwam ik met de schrik vrij. Maar tijdens deze IJsseltocht ging het “mis”! Deelneemster Jennie de Wit zag vanuit haar stoel op het bovendek een roerdompsnavel uit het riet steken, net voor Kampen en attendeerde mij daarop! Onmiddellijk alarm geslagen naar de stuurman die de boot in zijn achteruit zette en uiteraard was de roerdomp verdwenen toen we weer op de waarnemingsplek terug waren. Maar….terwijl wij daar lagen kwam de roerdomp tot onze grote verrassing weer tevoorschijn, dook naar beneden en verdween na een paar seconden alweer in het rietland. Wonder boven wonder slaagde een van de deelneemsters, Erna Erkelens, erin dit allemaal in een paar seconden vast te leggen, dus de “bewijspiksels” gaan hierbij. En Jennie de Wit? Die heeft intussen het excursiebedrag terug gehad!  
www.nicodehaan.nl/..

Woensdag 3 oktober
HELP: ONZE LIJSTERBESSEN WORDEN NIET MEER OPGEGETEN!
Elk jaar worden de lijsterbessen al van de boom geplukt als ze nog maar nauwelijks rijp zijn. Vooral de jonge merels zijn er dol op. Maar dit jaar hangt de boom ook nu nog volop te pronken met zijn rode bessen. Dat ziet er wel mooi uit maar is tegelijkertijd zorgelijk. Waar vorig jaar nog dagelijks vier tot zes jonge merels de boom in hoog tempo leeg aten komt er nu slechts af en toe een volwassen merelman of vrouw langs om te snoepen. Het lijkt erop dat het usutu virus ook hier de merelstand stevig heeft uitgedund. Intussen wemelt het nu wel van de koperwieken, zanglijsters, kepen en sijzen in onze tuin, , de herfst is dus toch begonnen. Aan het weer is het niet te merken, maar aan de vogels wel! Er is zelfs een sijsje dood gevlogen tegen het raam en dat is dan weer minder leuk.
www.nicodehaan.nl/..

OrnithoNieuws-lezers SCHRIJVEN:

Foto’s van de maand
De grote zilverreigers heb ik gefotografeerd op de Mokkenbank, bij Mirns in Z-W Friesland. De libel, volgens een kenner een bruine heidelibel, zat gewoon in m'n tuin.
Groeten,
Gerard Bos,
www.nicodehaan.nl/..
Nico: beste Gerard, dit zijn geen grote zilverreigers, dit is kunst!!!!


Beste Nico
Dit is het vogeltje waar ik het gisteravond over had. Weet jij wat voor vogel dit is?
Volwassen en het jong daarvan. Ze hadden een oud zwaluwnest gebruikt, in Gramsbergen.
Ben benieuwd.
Hartelijke groet Frank Rijksen
www.nicodehaan.nl/..
Nico: Een jonge en volwassen grauwe vliegenvanger, mooi!


Dag Nico
Ook ik heb sinds 2 jaar een Nikon Coolpix P900. Zon fantastische camera. Kan hem iedereen aanraden. Ik maak al zeg ik het zelf nu heel mooie foto’s !!
Gr Henriette Faas
www.nicodehaan.nl/..
Nico: Ja, het wordt een onrustige herfst, gewoon naar buiten kijken lukt niet meer!


Goedemorgen mijnheer Nico,
Hierbij een aantal foto's van de rosé ekster.
Sinds een maand of 2 is hij dagelijks te zien op de Meikade in Ederveen.
Op het erf heb ik er ook een veertje van gevonden,
Ik ben benieuwd of u er iets meer van te weten komt.
Mvg Gert jan(notenboer markt Woudenberg )
www.nicodehaan.nl/..
Nico: Heel bijzonder, nog nooit eerder gezien!


Beste Nico de Haan,
Hartelijk dank voor de "prijs" voor het spotten van een roerdomp. De "eer" was ook al heel wat. Grappig dat er verbazing was dat de roerdomp ook kon vliegen.
We hebben in Brabant bij de vogelkijkhut op de Strabrechtseheide eens het geluk gehad dat een roerdomp vlak voor de hut langs vloog en even later weer terug. We hoorden dat hij/zij daar vlakbij een nest had.
Bijgaand een foto van een zeearend die we deze zomer zagen aan de kust van Varanger schiereiland. Daar was deze vogel niet zo zeldzaam, maar toch !
Veel vogelplezier: vogels kijken is geluk hebben, om je eigen woorden te gebruiken.
Hartelijke groet,
Jennie de Wit
www.nicodehaan.nl/..
Nico: Leuk, alsnog voor iedereen de Zeearend!